Tyska valet: röd-gröna mest invandrarkritiska

Svenska medier gör stor sak av att Angela Merkels kristdemokrater blir mindre än det nya euro- och invandrarkritiska Alternativ för Tyskland (AfD) i gårdagens delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern vid Östersjökusten.
Men i artikel Folkligt nej till Tysklands öppna gränser i Samtiden konstaterar jag: ”Angela Merkel har blivit symbol för öppna gränser men det är hennes stödpartier som tappade mest”.
AfD gick från noll fick 20,8 procent. Varifrån kom dessa väljare? Jo, 5,1 procentenheter från de tidigare kommunisterna i Die Linke. Socialdemokraterna tappade 5,0 procentenheter. De gröna nästan halverades när man tappade 3,9 procentenheter.
Kristdemokraterna tappade… 3,1 procentenheter. Alltså mindre än var och ett av de röd-gröna.
Tänk att massmedia missat det!

Rulla till toppen