Trump knappar in i avgörande delstater

Det amerikanska presidentvalet avgörs inte på nationell nivå, utan i delstaterna. Den kandidat som får flest röster i en delstat vinner alla elektorer i delstaten (några delstater räknar segrare per valdistrikt).
På denna nivå har Hillary Clinton haft en betryggande ledning hela sommaren. Men nu är ställningen mycket jämn. Om man räknar snittet på de senaste opinionsmätningarna har Donald Trump nu 245 elektorer (de röda i kartan nedan), sedan han tagit ledningen i Florida och Ohio, två delstater som republikanen Mitt Romney förlorade i förra valet.
Trump behöver alltså 25 elektorer till för att nå upp till 270 som är det magiska talet för att bli president. Om han tar de tre delstater som markerats med rosa nedan – North Carolina (som Romney vann), Virginia och Nevada – når Trump 279 elektorsröster. Gemensamt för dessa tre är att Clintons ledning minskat till mindre än 2 procentenheter här.
I många andra delstater har Clintons ledning minskat till fem procentenheter, vilket är nära den statistiska felmarginalen.
Valet blir allt jämnare. Allt mer spännande.

Se mer: RealClearPolitics.

Rulla till toppen