Blir Kristalina Georgieva FN-chef?

Efterträdaren till Ban Ki-moon ska utses snart. Hittills har gallringen givit portugisiske socialisten Antonio Guterres ett övertag. Men nu är han från västra Europa och dessutom man. Röster har höjts för en kvinna, och Ryssland ligger på om att det borde bli någon från östra Europa.
De som till slut avgör är de fem permanenta medlemmarna, de har ju vetorätt. Rykten går nu att man kan komma att kasta in ett nytt namn, bulgariska ekonomen Kristalina Georgieva, 63, som arbetat på Världsbanken 1993-2010. Hon är nu EU-kommissionär i Bryssel för budgetfrågor och var förra perioden kommissionär för bistånd. Socialistpartiet ville blockera hennes utnämning som kommissionär, eftersom hon är med i ett center-högerparti som ingår i kristdemokratiska/moderata partigruppen EPP.
Georgieva utsågs till ”Årets europé 2010” av The Economist. Hon är ekonomie.dr från universitetet i Sofia, Bulgarien, och har studerat vid London School of Economics och vid Massachusetts Institute of Technology.
Rykten säger att Bulgarien kommer att kasta in hennes nominering i slutet av september. Att hon talar flytande ryska kan underlätta stöd från Ryssland.
I Europa har hon fått beröm både från höger och vänster. Georgieva låter som ett mer spännande namn än de flesta andra.
Se mer: Daily Telegraph i Who wants to be the next UN Secretary-General? , Devex i Kristalina Georgieva isn’t running for UN secretary-general — yet

Rulla till toppen