Ryssland har bäddat för avstängt och sanktioner

Världssamfundet sätter nu hårt mot hårt när det gäller ryska arrogans mot dopingregler och för ockupationen av Krim. Idag kom två dråpslag mot Ryssland.
Först meddelade EU att man förlänger de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland, kopplade till annekteringen av Krim och Sevastopol, till den 23 juni 2017.
Sedan meddelade IAAF, Internationella friidrottsförbundet, att man stänger av Ryssland från att delta i Olympiska spelen. Rysslands dopingfusk är så systematiskt och grovt att man inte kunnat fatta något annat beslut, utan att krossa all trovärdighet i att doping motarbetas
Hufvudstadsbladet rapporterar i Falska urinprover, hot, lögner: ”Nej till Ryssland i Rio”:

Enligt Wada har 736 planerade dopningstester på ryska friidrottare inte kunnat utföras av olika orsaker. 23 gånger hade dopningstestarna inte fått tag på idrottaren som skulle testas, ytterligare 88 gånger hade idrottaren gett fel information om var den befinner sig och 22 tester i samband med tävling hade inte kunnat genomföras.
I ett fall sågs en rysk friidrottare springa bort från mixedzonen efter sin tävling, innan antidopningsmyndigheterna kunde be om ett dopningstest. I ett annat fall hade en kvinnlig friidrottare gömt en behållare med urin inne i sig själv och försökt fuska i dopningstestet.
De ryska myndigheterna har också gjort allt för att trakassera dopningsjägarna. Många idrottare uppgav att de befinner sig i en sluten militär stad, dit det är svårt för antidopningsmyndigheterna att få tillgång. Dopningstestarna har hotats av beväpnade FSB-agenter och de ryska tullmyndigheterna har öppnat försändelser med dopningsprover och förhalat leveranserna.

När ryska säkerhetspersonal med vapen hotar dem som ska ta dopingprov på ryska idrottare, då har man överträtt alla gränser. Jag är inte för kollektiv bestraffning, men här handlar det om korruption ska vara acceptabelt och doping tillåtet, vilket det blivit om ryssarna fått delta i friidrottsgrenarna i OS.
Ett ryskt deltagande hade, av alla som ägnar sig åt korruption och fusk, uppfattats som ett godkännande att fortsätta. Bara genom att stänga av dem helt kan den typen av aktörer förstå att det är allvar.

Rulla till toppen