Boris optimistisk medan ja-sidan attackerade

Gårdagkvällens slutdebatt inför publik på 6000 i Wembley Arena mellan “stanna” och “lämna” inför morgondagens historiska folkomröstning i Storbritannien blev enligt kommentatorerna jämn.
Lämna-sidan leds av Londons förre borgmästare, den karismatiske Boris Johnson (konservativ). Han blev ständigt utsatt för personliga attacker men höll sig till sin strategi: att framföra ett optimistiskt budskap. “Torsdagen kan bli vår nya självständighetsdag”, sa han och menade att lämna EU erbjuder nytt hopp för dem som tror på landet. Medan stannasidan “säger att vi inte har något annat val än att buga inför Bryssel säger vi att dom underskattar detta land och vad vi kan göra”.
Han angreps av partikamraten Ruth Davidson, från Skottland och nytt stjärnskott som kan bli konkurrent med Johnson om partiledarposten i framtiden. Hon lyfte fram motstridiga uttalanden som Johnson gjort och hänvisade till ett äldre uttalande där han sagt att det är oklart om ett utträde leder till färre jobb. “Det är inte bra nog!”, konstaterade Davidson.
Också på Laboursidan stod två partivänner på var sin sida. Londons nye borgmästare Sadiq Khan är för att stanna och den utlandsfödde parlamentarikern Gisela Stuart för att lämna. När Khan anklagade lämnasidan för rasism och hatkampanj svarade Stuart att hon är migrant och att ambitionen att kontrollera invandringen inte betyder att vara emot invandring.
Men genomgående var att stannasidan attackerade Boris Johnson. Khan skrek dessutom “lögn!” så många gånger under Johnsons repliker att publiken började bua honom. Stannasidans huvudargument var att hota med allt det elände som ett utträde måste leda till.
Precis som opinionsmätningarna var debatten jämn och oavgjord, enligt många bedömare. Argumenten för självständighet och egen kontroll för lämnasidan vägdes upp av de hot och risker som stannasidan målade upp om Storbritannien lämnar EU.
Se mer: Daily Telegraph, BBC, Forbes,

Rulla till toppen