Varför gör Sverige inget mot tiggeriet?

En vanlig kommentar jag hör från dem som är tillbaka från resa i Europa är: ”och vi såg inga tiggare”. Det verkar som att Sverige är tiggeriets paradis i Europa. Man reser inte till grannländer, utan upp till Sverige. Här är det fritt fram.
En ny Sifo visar att en majoritet av folket i Sverige är för förbud mot tiggeri också i vårt land, rapporterar Dagens Industri:

Hälften av svenskarna, 50 procent, vill ha ett tiggeriförbud medan 27 procent är emot. Övriga har ingen bestämd åsikt i frågan, enligt en ny opinionsundersökning.

Dubbelt så många vill förbjuda som inte förbjuda. Ändå gör de etablerade partierna ingenting. Jag har svårt att se varför vi ska avvika från övriga Europa.
Tiggeri gör gatumiljön osäkrare och solkar ner hela bilden av vårt samhälle. Att man inte vill göra något åt det är tragiskt och ett tecken på sunkigheten och likgiltigheten i etablissemangen. På samma sätt som smutsiga toaletter på restauranger visar attityden hos personalen där, visar gatumiljön i våra städer hur stolta vi är över vårt samhälle.

Rulla till toppen