Polisen: lagar gynnar skadegörelse

I takt med att allmän moral fallerar och fräckheten inte har några gränser, avslöjas hur svag lagstiftningen är i vårt land. Politiker har som vanligt ingen koll överhuvudtaget på verkligheten. Ett aktuellt exempel i Järfälla tas upp i Expressen. Kringresande i husbilar slår läger och i dess följd följer anmälningar om skadegörelse och annan kriminalitet. Men polisen har haft svårt att förhindra det på grund av lagstiftningen. Och några ändringar har politikerna inte tänkt sig.

– Det har förekommit i flera år, lagarna fungerar helt enkelt inte, säger Mikael Pelagalli, stationsbefäl vid polisen i Norrort.
– Våra möjligheter att ingripa är förknippade med vad det står i detaljplanen för området. Är det allmän plats kan vi hänvisa till ordningslagen och avhysa dem ganska snabbt. Men är det privat mark måste det hela gå via Kronofogden, som i sin tur tar hjälp av oss vid avhysningen. Men det tar ofta 3-4 dygn innan vi får en förfrågan om detta.

Buset får bete sig hur som helst, slå sönder och härja. Ingen makthavare i Sverige gör något. Det får fortsätta, år efter år.  Även om det vore hur enkelt som helst att ändra lagstiftningen så att privat markägare kan begära polishandräckning i enlighet med reglerna för allmän plats. En begåvad justitieminister skulle kunna lägga ett sådant lagförslag inom en vecka. Men varken Beatrice Ask eller Morgan Johansson tycker vi ska försvåra för kriminella på detta sätt.
Varför ska vi som gör allt för att sköta oss, vill göra rätt för oss, fortsätta med det? Riksdagen gynnar och uppmuntrar kriminellt beteende. De måste ju ha en anledning till varför de stimulerar skadegörelse: de vill se mer av det. Nej, fy fan. Jag är så trött på de gamla partiernas totala avsaknad av verklighetskontakt.
Se mer: Hundratals personer förstörde Anders gård

Rulla till toppen