Förbud mot heltäckande slöjor

Kläder som anonymiserar personer tillhör inte ett öppet och demokratiskt samhälle. På allmän plats borde både rånarluvor och heltäckande burka (niqab) som endast lämnar en glipa för ögonen vara förbjudet. Frankrike införde förbud mot niqab redan 2010 och många länder har följt efter. Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna har slagit fast att förbudet är i enlighet med europeiska värderingar.
SVT rapporterar att Lettland förbereder att bli ytterligare ett land i listan över dem som förbjuder de ansiktsdöljande klädseln i det offentliga rummet.
För egen del tycker jag inte det enskilda skälet till att någon vill dölja ansiktet är det viktiga, utan att man alls vill dölja ansiktet för andra. Att i det offentliga dölja sin identitet på detta sätt har allt som oftast tvivelaktiga motiv. Fotbollshuliganer, yrkesdemonstranter och andra kriminella vill dölja ansiktet för att kunna utföra brott och undvika att åka fast. Enligt olika tolkningar av islam är kvinnor mäns egendom och andra män ska inte bli upphetsade, därför ska kvinnors personlighet döljas för andra.
Motivet till ett förbud mot att dölja ansiktet är helt enkelt att upprätthålla våra värderingar om öppenhet. Lagstiftningen i Sverige bör utgå från våra värderingar och värna dem. I de flesta fall betyder denna frihet och öppenhet respekt för också andras traditioner. Men i de fall så inte sker, är det inte ett skäl att låta de svenska värderingarna stå tillbaka. Tvärtom. Vi ska värna vår öppenhet.

Rulla till toppen