Thorbjörn Fälldin fyller 90 år

1900-talets störste borgerlige politiker fyller 90 år i morgon. Typiskt nog för denne norrlänning är att hans mest kända uttalande och beslut (som blev känt långt senare) består av bara två korta ord: ”Håll gränsen!”
Det var under ubåtskrisen 1981 då en sovjetisk kärnvapenbestyckad ubåt gått på grund i Karlskrona skärgård och ÖB informerade statsministern om att ett räddningsförsök såg ut att genomföras av sovjetiska flottan med fartyg på väg mot svenskt vatten.
Spänningen var hög men Fälldin darrade inte på manschetterna. Denna gång visade det sig dock att det var handelsfartyg som på väg till svensk hamn passerat uppsamlingen av sovjetiska militärfartyg och förväxlades med dem. Men några dagar tidigare hade ett inbrytningsförsök stoppats av svenska kustartilleriet genom att man bytte till hoppande radiofrekvenser, vilket endast sker i krig. Det fick de sovjetiska fartygen att avbryta beslutet att gå in på svenskt vatten.
Några år tidigare hade Fälldin sett till att, mot intern opposition, en av partiets stora valaffischer handlade om ett stärkt militärt försvar. Fälldin rustade upp försvaret som ingen annan, bland annat med beslut om JAS. Han ansåg att om Sverige skulle vara neutralt, måste det militära försvaret vara trovärdigt.
Idag tänker jag med nostalgi på detta enkla, logiska och rakt igenom ärliga politiska synsättet. Få politiker har det idag. Regeringen fixar, trixar och lagar läge efter mediernas senaste nyck. Verkligheten är oväsentlig. Det är mest en massa meningslöst twitter där ingen står för någonting. Man tar inte ansvar för landet, allra minst om det medför konsekvenser.
Thorbjörn Fälldin lärde mig något som varit mycket betydelsefullt för denna blogg. Under ett partistyrelsemöte i Hindås efter centerstämman 1985, där Fälldin förlorat striden om enhetlig moms och partiet nu förespråkade sänkt matmoms, var han på dåligt humör. Jag var där med Andreas Carlgrens gäng från ungdomsförbundet och lyssnade på hur Fälldin, Karin Söder, Nils G Åsling, Anders Dahlgren med flera tidigare tunga ministrar diskuterade partistyrelsens pressmeddelande om hur man skulle hantera matmomsen i valrörelsen.
Fälldin kritiserade varje föreslagen formulering och vinkling på frågan. ”Vad betyder det i praktiken?”, frågade han kritiskt om vissa ord i olika föreslagna alternativ. ”Vad svarar jag journalisterna om vad det där betyder?”
Till slut formulerade han pressmedelandet själv, det som förmodligen var hans avsikt från början. Fälldin var otroligt envis och samtidigt den som var mest insatt i detaljerna kring de politiska frågor som diskuterades. Han fokuserade på varje ord. Så hade jag aldrig sett på svenska språket förut. Aldrig under hela skoltiden. Ord betyder något. Varje litet ord. Det var en aha-upplevelse som jag aldrig glömt. När man lärt sig se orden och deras makt, är det mycket enklare att skriva och veta vad man skrivit.
Fälldins största insats är att han i högsta grad personligen var skälet till att de borgerliga efter mer än 40 år i opposition kunde vinna regeringsmakten från Socialdemokratin. Det var Fälldin mot Palme. Fälldin vann både 1976 och 1979. Då fanns inget organiserat samarbete mellan de borgerliga partierna. Tvärtom motarbetade man varandra och försökte aktivt ta varandras väljare. Det fanns bara en samlande kraft: Fälldin.
I folkets ögon var det han som var regeringen. Det kostade honom dyrt. Han fick kompromissa åt alla håll för att samarbetet skulle fungera. Och det irriterade oss i hans eget parti, att han kompromissade bort sin egen politik för att hålla ihop regeringarna.
Varför gjorde han det? Hur kunde han ta så mycket stryk? Hur orkade han med att bli kritiserad från alla håll, från de egna, från samarbetspartierna, från medierna och från Olof Palme?
Jag tror det i grunden berodde på att han älskar sitt land, och han ville inte bara göra det bättre, utan han visste att han skulle kunna göra det bättre än den maktfullkomliga Socialdemokrati som suttit så länge vid makten. Det gjorde han också.
Se mer: Statsmannen Fälldin här på hemsidan, SVTs nya reportage i Thorbjörn Fälldin fyller 90 år, Skaraborgs Allehanda i Mannen som lyckades bryta S-dominansen, Östgöta Corren i En bonde av rätta virket, Sundsvalls Tidning i På tiden att även Centerpartiet hyllar Fälldin ordentligt, Örnsköldsviks Allehanda i Fälldins privata arkiv blir offentligt – ta en smygtitt här, Sveriges Radio i Lagercrantz intervju med Fälldin 1996 (tre timmar ljudband).

Rulla till toppen