Nya regler om pass inte tillräckligt stränga

Svenska pass är eftertraktade. Många säljer sina pass till människosmugglare och terrorister. Hittills har det bara varit att beställa ett nytt, och efter några veckor ytterligare ett och så har det kunnat fortgå. Naiviteten har här, som överallt annars, varit enorm. En naivitet som gynnat terrorism och kriminalitet. Under 2013 försvann 177.000 svenska pass.
Nu skärps reglerna. Från nästa vecka kan man få ut max tre vanliga pass under en femårsperiod. Efter det kan man få ut provisoriska pass. Polisen skriver:

Vid behov kan provisoriska pass utfärdas för en enskild resa. En nyhet med de provisoriska passen är att de inte bara blir tidsbegränsade utan även geografiskt begränsade till det specifika land man tänkt resa till. Om man ansöker om ett provisoriskt pass och har ett vanligt pass som fortfarande är giltigt kommer det vanliga passet att återkallas och spärras internationellt.

Riksdag och regering kunde gått längre. Efter två ”tappade” pass borde bara provisoriska delas ut. Och varför spärras inte alla pass när någon begär ut nytt, trots att man tidigare har hämtat ut ett pass som fortfarande är giltigt?
Det går trögt för vissa att vakna och inse hur världen ser ut.

Rulla till toppen