Valdeltagarrekord för republikanerna

I svenska medier är USA-bevakningen fullständigt oseriös. ”Det är kris i republikanerna”, säger Britt-Marie Mattson i SVT och lägger till att Donald Trump är ”en idiot” och ”tanken är helt outhärdlig för en republikan”.
Detta har ingenting med verkligheten att göra. Det är falsk propaganda. Det är så amatörmässigt, så osakligt, så okunnigt.
Fakta förankrad i verkligheten är att republikanerna i detta primärval slår alla rekord i valdeltagande. I North Carolina ökade valdeltagandet från 517.583 röster valåret 2008 till i natt 1.138.562 röster. En ökning med 120 procent!
Hos demokraterna är utvecklingen den helt motsatta. 2008 deltog 1.580.726 väljare i primärvalet i North Carolina. I natt var det bara 1.129.096. Ett sänkt valdeltagande med 29 procent.
Dessa siffror säger något mycket viktigt om engagemanget hos väljarna i respektive parti. Och engagemang är en mycket viktig faktor för att få väljarna att gå till valurnorna i höstens val om Vita huset.

Rulla till toppen