Satir: så chockar Trump eliterna

Många kliar sig i huvudet och undrar hur Donald Trump kunnat bli den dominerande aktören i det stundande amerikanska presidentvalet. Ett sätt att förstå är att studera satirteckningar. Ibland säger en bild mer än tusen ord.
Här är några satirteckningar som jag tycker förklarar fenomenet. Under varje bild kan jag inte avstå från att ge min reflektion.
.

.
Låt mig påminna om att republikanska partiet i primärvalen så här långt slagit rekord efter rekord i valdeltagande och entusiasm i väljarkåren (allt medan demokraterna förlorat flera miljoner valdeltagare i sina primärval). Medierna undviker nogsamt att rapportera denna nyhet. Men det är väljarnas entusiasm som lyfter Trump. Här illustrerad av A.F. Branco. Trump som folkets ammunition mot den politiska eliten i huvudstaden Washington DC.
.

.
Trump hånas för att han sagt att han är stolt över att få de lågutbildades röster. Här är det tecknaren Clay Jones som illustrerar hur media och etablissemang ser på de väljare som stöder Trump. Man kan tala om väljarförakt. Denna hånfulla klyftan mellan elit och folk är en förklaring till Trumpfenomenet.
.

.
Inget har hittills fått Trump på fall, hur mycket man än försökt.
.

.
Hillary Clinton anser sig ha rätt att bli president. Det är hennes tur. Tycker hon.
.

.
Visst har Donald Trump storhetsvansinne. Men är inte skillnaden mellan honom och andra politiker på den nivån, att de andra döljer det? Kanske är det bättre att vara öppen med sina ambitioner än att dölja dem…?
.

.
Trump utmanar den politiska korrektheten. Han utmanar mediernas kontroll och vägrar följa medievänsterns oskrivna lagar. Det gör att inte bara medier utan också partikollegor hatar honom för att bryta mot invanda mönster och rubba deras cirklar.
Utöver dessa teckningar finns många fler som slår hårt mot Trump. Vilket är lite märkligt med tanke på att satir annars ofta vill slå uppåt, mot etablissemanget. Men när det gäller utmanaren Trump, väljer många tecknare att stryka eliten medhårs. Kanske det beror på att det är mediebranschen som betalar dem för deras alster.

Rulla till toppen