Så indoktrineras eleverna av feministvänstern

På ledarsidan i Smålandsposten tar idéhistorikern Lars F Eklund upp och granskar ett konkret fall där politisk indoktrinering sker i svenska skolor, Skolan ingen plats för indoktrinering:

”Alla borde vara feminister”. Det är titeln på en bok som i december skänktes till 100 000 svenska gymnasieelever, och som enligt Judith Kiros i DN handlar om ”patriarkatet och konceptet kön”. Boken utges av Bonniers. Bakom initiativet står Sveriges kvinnolobby, FN-förbundet, LO, TCO och tidigare chefen på vänsterextrema Ordfront. Krafter med mycket inflytande och pengar bakom sig. Det är inte alla som kan skänka bort 100.000 nytryckta böcker.

Böckerna skickas ut till skolorna och har spridits bland eleverna. En rundringning till skolor som fått boken visar:

Inte på någon av de skolor där boken delats ut hade det skett någon uppföljning i form av kritisk diskussion, inbjudan av andra röster och så vidare.

Det är alltså fritt fram att sprida vänsterextrema åsikter som motarbetar ”konceptet kön” bland unga i svenska skolor. Ingen balans, ingen allsidighet eller saklighet krävs. Hjärntvätta våra unga bäst ni vill, tycks vara svenska skolväsendets slappa hållning. Eklund summerar:

1. Om intresseorganisationer delar ut en bok med ”Alla borde…” i titeln och ett innehåll som motsvarar titeln, då är det opinionsbildning. Att påstå något annat är löjligt.
2. Sker distributionen utan kritisk analys och öppenhet för andra röster så är det propaganda.
3. Om skolan som sådan förmedlar propaganda utan att elever kan tacka nej, så är det indoktrinering.

Men jag börjar undra om det finns några vuxna kvar på skolorna som intellektuellt har förmåga att reflektera över ord som dessa. Lärarna ska ju vara ”kompisar” med eleverna och då kan ju inte abstrakta perspektiv som dessa stå särskilt högt i kurs.

Rulla till toppen