Traditionella politiker har förlorat fotfästet

Nu skriver mainstream-kolumnisten Eugene Robinson i mainstream-tidningen Washington post, The Rising Pull of the ‘Change’ Candidates:

Traditionell politik och politiker har misslyckats. Detta uppenbara faktum är fortfarande svårt för etablissemangen att ta in.

Robinson reflekterar över att uppstickarna — fastighetsmagnaten Donald Trump och socialisten Bernie Sanders — ser ut att vinna över etablissemangens tungviktare, namn som Hillary Clinton och Jeb Bush. Men även i Europa och Sverige kan vi konstatera att de etablerade partierna fullständigt misslyckats. De har talat om öppna hjärtan men ställt till med kaos. Och vi har av allt att döma knappt sett början på det kaos, protester, våld och systemsammanbrott som väntar åren framöver.
De traditionella politikerna har genom sin utopiska och gränslösa “godhet” tagit sig vatten över huvudet och ställer nu till med helvetets kval för alla i samhället. Robinson skriver:

Alla som tror att saker och ting kommer att återgå till det normala, har ett obehagligt uppvaknande att vänta. Väljarna är trötta på halvmessyrer och löftesbrott. Denna alienation kommer inte att på ett magiskt sätt försvinna. Partier som förlorat kontakten med folket kommer att gå under.

Visst kan det sägas också om partier i Sverige? Om partierna inte kommer ner från utopiernas rosa moln och slutar ljuga är de dömda att förtvina. Deras sista chans är att erkänna verkligheten, erkänna att man måste göra svåra prioriteringar och inte kan leka jultomte dag ut och dag in. Ingen tror på tomtar längre.

Rulla till toppen