Harvardprofessor: Margot Wallström är förvirrad

Harvardprofessorn i internationell rätt, Noah Feldman, smular sönder utrikesminister Margot Wallströms anklagelser mot Israel och bekräftar bilden av att hon blivit ett åtlöje i världspolitiken. Hos Bloomberg skriver han, Sweden’s Foreign Minister Misunderstands International Law:

Wallström försvarade sig i Sveriges riksdag genom att insistera att hon ”framfört argument baserade på principer inom internationell rätt”. Hennes kritiker menar att hon ursäktar terrorism. Detta är mer än en vanlig diplomatisk incident. Wallströms agerande väcker frågor om vad folkrätten innebär: i vilken utsträckning kan den tillämpas vid ögonblickliga våldshändelser som polis har att hantera?
Så som lärare i folkrätt finner jag Wallströms uttolkning förvirrad, som bäst. I värsta fall medvetet misstolkad. Det finns åtminstone tre tydliga problem med hennes argument. För det första är frågan om internationell lag omfattar användande av dödligt våld av polis i samband med gripanden för att upprätthålla lag och ordning. (…) Det är inte klarlagt att våld av polis i samband med gripande av brottsmisstänkt förbjuds i folkrätten.

Professorn påpekar att i så fall kan polis i många länder ifrågasättas på detta sätt i samband med gripande av brottsmisstänkta. Ja, varför kritiserar inte Wallström andra än Israel för övervåld vid gripanden? Och varför kritiserar inte Wallström lika ihärdigt värre våld, tortyr och avrättningar i de diktaturer som omger Israel?
Ja, professorn påpekar att svensk polis sköt ihjäl gärningsmannen som attackerade en skola i Trollhättan i höstas:

Gärningsmannen i Trollhättan var beväpnad med svärd och polisen dödade honom med skjutvapen. Ändå har inte Margot Wallström, vad jag vet, begärt en utredning om denna skjutning var i strid med folkrätten.

Exakt. Wallström måste be Israel om ursäkt för sitt osakliga och förvirrande agerande. Henne misstänkliggöranden saknar grund, inte minst därför att svensk polis agerar exakt på samma sätt som israelisk — med all rätt — när ett terrorangrepp genomförs.
Men Wallström är väl redan på väg ut, sedan det i veckan avslöjades att hon fått en hyreslägenhet i centrala Stockholm av fackförbundet Kommunal. Det är inget annat än en muta. Wallström är korrumperad. Men i Sverige har det accepterats när fackförbund mutar socialdemokratiska politiker. Men det är ruttet. Dags att göra upp med denna svenska variant av vänskapskorruption.

Rulla till toppen