Viktigt vapen mot Ryssland: satir

I Svenska Dagbladet skriver Edward Lucas, vice president vid Center for European Policy Analysis, ett intressant inlägg om hur väst måste möta det informationskrig Ryssland utför mot oss och som förgifta den allmänna opinionen och förvirra våra beslutsfattare i syfte att undergräva vår säkerhet, Satir biter bättre än kritik:

Redaktörer och journalister i väst är utbildade att värdesätta rättvisa och balans mer än sanning. Men Ryssland ser vår svaghet och utnyttjar den. Sent omsider och yrvaket har Nato, EU och andra regeringar i väst reagerat på hotet. Ett nytt Natocenter för ”strategisk kommunikation” har öppnat i Lettland. Amerika har utökat sina sändningar på ryska. EU:s utrikesavdelning har tämligen nyligen börjat ge ut ett förträffligt veckoblad som sammanfattar rysk desinformation.
Men dessa ansträngningar är småpotatis och i viss utsträckning värdelösa … Andra metoder skulle fungera bättre. Satir, till exempel, är i stort sett helt bortsopat ur rysk tv … Putin fruktar förlöjligande mycket mer än kritik.
Att försvara vårt eget medielandskap är knepigare … Den bästa hjälp vi kan få kommer från staterna längs gränsen mot Ryssland där den ryska propagandan är som starkast och ställer till med mest skada. Jag arbetar för närvarande på en tankesmedja i Washington DC, Centre for European Policy Analysis, med att producera ”Desinformation för nybörjare”, en guide som ska belysa de tekniker som ryska propagandister använder. Vi hämtar material från fallbeskrivningar skrivna av experter i länder som Polen, Ukraina, Estland, Lettland och Litauen. De förstår problemet mycket bättre än vi gör.

Ja, minns hur upprörda de ryska makthavarna blev över mellanakten i Melodifestivalen (av alla program) som gjorde satir om Ryssland för några år sedan. Och jag minns Mel Brooks svar när han efter ”Det våras för Hitler” fick frågan om man verkligen ska skämta om så allvarliga saker. Han menade att om vi skrattar åt förtryckare tar vi av dem deras främsta vapen: respekten.
Ligger mycket i det.
Så, här några satiriska inlägg om läget:Rulla till toppen