Ska Obama prata ihjäl IS?

Det är löjeväckande att höra president Obama tala om att han ska ”förgöra” Islamiska staten, något han sagt i ett uttalande idag enligt Reuters. Obama har under sju år berett marken för IS genom en feg och dåraktig utrikespolitik. Han har demonstrativt, likt en treåring, vägrat tala om kriget mot terrorismen, och nu börjar vi se resultatet. Paris är bara början på den upptrappning extremisterna i lugn och ro kunnat planlägga medan Obama rustat ner och talat om röda linjer och varningar som han, när man skrattat åt hans varningar, inte följt upp. Obamas ord är inte värt någonting på den världspolitiska arenan.
Nu plötsligt börjar Obama låta som president George W Bush, vars politik och retorik Obama föraktat och hånat i tio år. Obama är helt enkelt inte trovärdig. Han har tappat alla bollar och har ingenting att erbjuda.
Om han nu lägger om politiken 180 grader erkänner han sin egen inkompetens. Och sitt eget ansvar för att terrorismen fått växa sig så stark att den kan hålla hela världen i skräck inför nästa attack på försvarslösa civila.
Självklart är de som utför det bestialiska våldet huvudansvariga för att blodet flyter i stad efter stad, men både USA, Europa och övriga statsmakter bär ett tungt ansvar för att vägra ta hotet från islam och dess extremister på allvar. Man har inte utfört sin främsta uppgift: skydda civilbefolkningens liv och leverne.
Satirtecknarna säger det ofta bättre än ord:

Obama till irakierna: — Lugn! Det är bara ungdomshyss.

— Våra allierade i Syrien väntar vårt svar på attackerna.
— Jag är redo (med att vifta vit flagg för att ge upp).


— Ni vet, det är inte lätt att dra gränsen för när det gått för långt.

— Sluta skratta!

Obama och Chamberlain: Fred i vår tid. ”Hoten är ingen stor sak.”

— Al-Qaida!
— Zzzzzzz
— Dick Cheney.
— Hjälp!

Rulla till toppen