Kritiken av Irakkriget blev passivitet i Syrien

Statsminister Stefan Löfven är i New York och besöker Förenta Nationerna. Till SVT säger han i natt:

— Vi är inte ens i närheten av en fredsprocess i Syrien. Ett krig som går in på sitt femte år, det kan inte fortsätta och fortsätta med all denna mänskliga tragedi. Det är oförsvarligt av världssamfundet.

Men världssamfundet hade en gång en amerikansk president som inte fegade ut, utan såg till att avsätta diktatorn och massmördaren Saddam Hussein. Men när George W Bush såg till att befria Irak från Baathpartiets bestialiska ledare då var Socialdemokraternas mantra ”USA ut ur Irak”. Kritiken mot att ingripa var enorm. Man hatade Bush över allt annat på jorden.
President Obama har följt socialdemokraterna och vänstermedernas kampanj mot Bush och dragit ut alla trupper. Det är i det vakuum som uppstått som IS skapat sina framgångar och fått många miljoner människor på flykt.
Nu får Irakkrigsmotståndarna skörda frukterna av sin politik. Ingen aktör i väst är beredd att göra någonting efter att ha sett hur hudflängd Bush blev när han agerade för att störta diktaturer.
Eftersom västvärlden inte slöt upp bakom Bush har man i praktiken avsagt sig alla möjligheter att vara en världspolis som ställer tillrätta konflikter i olika regioner. Konsekvensen är det vi nu ser i Syrien: obeskrivlig ondska som ingen gör något åt.
Tacka ”antikrigs”-opinionen för det.

Rulla till toppen