Javisst, grekiskt nej rätta vägen ut

När drygt tio procent av rösterna har räknats leder nej med 60 procent mot 40 procent för ja (se Daily Telegraphs livereport). Allt tyder därmed på ett nej. Och det är bra. Ett ja hade betytt nya förhandlingsturer där EU försöker rädda Greklands euromedlemskap samtidigt som Grekland fortsätter vägra göra tillräckligt för att vända utvecklingen. De hade inte hellre resulterat i någonting. Därför har jag hoppats på nej. Bara då kan Europa komma vidare.
Skälet att Grekland röstar nej är att man fortfarande inte förstått att man inte längre kan leva på lån. Man röstar nej till besparingar. Man röstar nej till att begränsa konsumtionen till vad man tjänar. Man röstar nej till att ta eget ansvar. Man röstar nej till verkligheten.
Därför är det nödvändigt att Grekland lämnar euron och tvingas ta ansvar för sin egen ekonomi med en egen valuta. Grekerna kommer inte vidare innan de själva förstår att omvärlden inte tänker fortsätta försörja dem i all evighet.
När Grekland med en egen, lågt värderad valuta kommit i balans mellan intäkter och kostnader, då, men först då, kan man börja ta upp diskussioner om hur landet ska betala tillbaka gamla lån. Dessa lån får inte avskrivas, för då lånar Grekland omedelbart upp det utrymmet med nya lån som man aldrig tänker betala tillbaka. Däremot kan amortering och räntebetalningar diskuteras när landet intagit en förnuftig hållning till intäkter och utgifter.
Mer i bloggen: Ha, ha, nu är också Greklandskrisen rasism (5/7), Folkomröstning spiken i kistan för Grekland (28/6), Grekiskt val: stålbad i eller utanför EU (25/6)

Rulla till toppen