Hillary Clinton börjar tappa greppet

Amerikanska medier är lika vänstervridna i sin politiska nyhetsrapportering som de svenska. Tidskriften Commentary avslöjar i Hillary Clinton’s Worst Fears Are Coming True, hur Hillary Clinton manipulerar och styr nyhetsrapporteringen på, i detta fall, New York Times och AP.

New York Times har avslöjat att två oberoende åklagare (inspectors general) begärt att Justitiedepartementet ska öppna förundersökning om brott mot Hillary Clinton för misstänkt vårdslös hantering av hemligstämplade dokument på hennes privata mejlkonto och privata server i hemmet under hennes tid som utrikesminister.
Men under samma morgon ändrade dock tidningen i artikeln flera gånger. Man strök uppgiften att Clinton hade “missköt känslig regeringsinformation” för att istället bara ange att “information har missköts” av. . . någon. Reportern bakom nyheten medger att Clintons kampanj framfört “rimliga” krav på redigering. Nyhetsbyrån Associated Press, AP, följde lydigt i New York Times fotspår och skriver att de oberoende åklagarna inte anger kriminella handlingar av Clinton personligen, bara av hennes underrodnade på Utrikesdepartementet.
Några timmar senare meddelar Justitiedepartementet att det inte handlade om misstänkt kriminella handlingar, vilket resulterade i att New York Times denna gång stod på sig och hänvisade till att man hade säkra källor. Under tiden meddelade en talesperson för de oberoende åklagarna att det handlar om hemligstämplad information som var avsedd för och sändes till Clintons privata mejladress.
Alltihop är bisarrt. Det som är klart för ögonblicket är att det handlar om klassiskt Clintonskt vilseledande genomfört av Hillarys mediala snabbakut. Medier och kommentatorer har omedelbart börjat diskutera hur New York Times-reportern rapporterat ärendet och försöker flytta fokus från Clintons eventuellt kriminella handlande till hur en reporter formulerat sin ursprungliga artikel. Snart är alltihop republikanernas fel.

Journalister försöker också komma till Clintons räddning (om anklagelsen att hon ljög om att hon hade hemligstämplad information på den privata servern i hemmet) genom att hävda att hon inte ljög under sin presskonferens i mars, eftersom hon då sa att ”det inte finns” hemligstämplat material på servern. Det skulle betyda att det nu, efter hennes tid som utrikesminister, inte finns något hemligt på servern, hon förnekade inte att det gjort det förut. Därmed skulle Clinton inte ljuga när hon tillbakavisar anklagelser om att hon hanterat säkerhetsklassad information på privat server.
Commentary konstaterar att även om medierna gör allt för att rädda ansiktet på Clinton tappar hon väljarstöd i mätningarna. Kanske är det så att hon börjar tappa greppet om valrörelsen.
Ja, samtidigt som Clinton och medierna ägnar sig åt hårklyverier och lägger ut dimridåer kring hennes misstag, som kan vara kriminella, drar hennes utmanare senator Bernie Sanders stora åskådarmassor till sina valmöten. National Journal rapporterar i Bernie Sanders Pledges: His Campaign ’Is Not a Summer Fling’:

Trots att han ökar i opinionsmätningarna och fortsätter dra storpublik till sina valmöten runt om i landet får Bernie Sanders allt oftare frågan: Tror du verkligen att du kan vinna över Clinton i demokratiska primärvalet?
På torsdagen svarade han kraftfullt: ”Det här är ingen sommarfluga. Vi har politik som ligger i linje med vad det amerikanska folket tycker”.

Det blir intressant att se om Clintons mediemanipulationer kommer att lyckas, eller om de demokratiska väljarna väljer något nytt och annorlunda.
Se mer i bloggen: Ska socialisten Bernie Sanders besegra Hillary?

Rulla till toppen