Ha, ha, nu är också Greklandskrisen rasism

Vi lever i en tid då allt, precis allt, ska förklaras med rasism eller manschauvinism.
När en 17-årig Zara får kritik därför att hon ”hatar män i grupp” och klagar på att hon fått mindre uppmärksamhet än manliga musiker, då försvaras hon omedelbart av alla medier och kulturministern klappar på huvudet: ”Du är en underbart begåvad sångerska”.
Och naturligvis är det rasism som ligger bakom kraven på att Grekland ska betala sina skulder. Jovisst, i SvD Kultur (ej online än) heter det idag i en stort uppslagen artikel att ”den grekiska krisen inte analyseras på samma sätt som kriserna i Island, Baltikum eller USA, utan förklaras med befolkningens bristande moral”. Och skälet: grekerna ser ut ”som vilka svartskallar som helst”.
Hur korkad får antirasismdebatten bli? Skulle EU, ECB och IMF (en organisation med 190 medlemsländer) ställa krav på Grekland att amortera skulder bara därför att man skulle tycka att greker ser ut som svartskallar?
Nej, skälet till att Grekland befinner sig i en annan situation, än exempelvis Baltikum, är att man försöker smita ifrån notan. Det är grekernas agerande som moraliseras — med all rätt!
De baltiska folken har sedan 2009 gjort enorma uppoffringar för att få sina ekonomier i balans. Man sänkte lönerna med uppemot 50 procent och gjorde alla de åtstramningsåtgärder som krävdes för att komma ur lånefällan. (Något som vi i Sverige har anledning att vara extremt tacksamma över. Hade Baltikum uppträtt som Grekland hade flera svenska banker konkat och Sveriges ekonomi dragits med.)
Istället för att gnälla och utmåla sig som stackars offer, tog balterna tag i situationen och har kommit på rätt köl. Nu växer ekonomin i dessa tidigare krisländer.
Men grekerna har aldrig haft för avsikt att betala sina skulder. Man har utgått ifrån att man ska få lånen avskrivna, så att man kan börja låna upp till 180 procent av BNP en gång till under kommande årtionden. Det är här de som talar om skuldavskrivning ingenting förstått. Varje skuldavskrivning för Grekland, med dess nuvarande tänkande, kommer att innebära att man omedelbart fyller på med nya lån, som man inte heller har tänkt betala tillbaka.
Det är därför Grekland inte behandlas på samma sätt som andra krisländer. Grekland har vägrat ta något som helst eget ansvar. Man genomför inte de åtstramningar som krävs. Man utmålar sig istället som offer, med krokodiltårar rullande ned för kinderna. Det leder inte framåt. Och minsta av allt handlar det om rasism.
Varför kan inte så kallat intellektuella på kultursidor begripa en så enkel sak?

Rulla till toppen