Spännande danskt val

På torsdag går danska folket till val. Och opinionsmätningarna förutspår, precis som i Storbritannien (där de fick fullständigt fel), ett jämnt resultat mellan det röda och blå blocket.
De borgerliga ligger på 51,5 procent mot det röda regeringsblocket på 48,5 procent. Allt enligt institutet Megafon som rapporteras i en av de största dagstidningarna, Politiken. Också andra mätningar som Epinion för Dansk Radio visar övertag för de blå.
Därmed skulle statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) få lämna över till Lars Løkke Rasmussen (liberala Venstre).
Men bakom de jämna blocken döljer sig dramatiska förändringar mellan partierna. Socialistisk Folkeparti — svenska Vänsterpartiets motsvarighet — ser ut att halveras till 4,7 procent. En anledning är det nya vänsterinriktade partiet Alternativet som startats av tidigare kulturministern Uffe Elbæk, som lämnat Radikale Venstre (ett annat parti i vänsterblocket).
Också borgerliga sidan sker förskjutningar till nya partier. Liberal Alliance bildades 2007 (paradoxal nog också av i första hand parlamentariker från Radikale Venstre) men misslyckades i förra årets Europaval och förutspåddes att åka ur Folketinget i torsdagens val. I valrörelsen har man dock fått nytt liv och kan öka från 9 till 15 mandat. Dansk folkeparti ökar jämfört med förra folketingsvalet men minskar i jämförelse med förra årets Europaparlamentsval.
Nu finns fem partier i varje block i Danmark. Men deras block täcker alla partier. Intressant skillnad.

Rulla till toppen