Danska valet kraftig varningssignal för M

När 80 procent av rösterna i Danmarks folketingsval är räknade är det så gott som klart att blå sidan får flest mandat och därmed kan bilda regering: 91 mandat mot 84 för röda sidan.
Men det liberala Venstre blir inte största parti i blå blocket, det blir etablissemangsutmanarna Dansk Folkeparti. Vilka följder det får för regeringsbildningen är oklart. Dansk Folkeparti har sagt att de släpper fram en regering med Venstre i ledningen, men inte själva tänkt ingå i regeringen. Om de nu blir landets näst största parti efter Socialdemokraterna kan de ställa krav på att bli regeringsbildare och inta statsministerposten. Det kommer förmodligen inte andra partier att ställa upp på, men kan de stanna utanför regeringen?
Största förlorare är Vänsterpartiets vänner: Socialistisk Folkeparti mer än halveras, från 16 till 7 mandat. Också det vänsterliberala Radikale Venstre, som suttit i S-regeringen, förlorar mer än hälften av sina mandat, från 17 till 8 mandat. En vink till de folkpartister som tror att vänsterprofil skulle ge bättre opinion än nu.
Istället kliver nya partier fram: Liberal Alliance, ett högerliberalt parti bildat 2007, ökar med 4 mandat till 13. Och nya miljöpartet Alternativet får i sitt första val 8 mandat.
I Sverige är det främst Moderaterna som borde känna varningsklockorna ringa. Sverigedemokraterna har under våren i opinionsmätningar ökat till 18-22 procent och börjar flåsa Moderaterna i nacken som näst största parti. Det är på inget sätt uteslutet att det som händer i Danmark kan hända i Sverige.
Nu har Venstre haft en sällsynt olycklig period i opposition, med skandaler kring partiledaren och statsministerkandidaten Lars Løkke Rasmussen. Dessutom har han hamnat i en grälsjuk debatt med statsministern Helle Thorning-Schmidt (S) vilket med säkerhet stött bort många väljare som gått till Dansk Folkeparti.
Men Moderaterna i Sverige är utmanade på riktigt. Om de inte finner en hållbar profil och med kraft och energi kan förankra den bland nya och gamla moderater är risken överhängande att Sverigedemokraterna tar deras position som näst största parti i riksdagen.

Rulla till toppen