Exitpoll: David Cameron sitter kvar!

Min prognos från i morse ser ut att slå in: de konservativa tycks göra ett bättre val än opinionsmätningarna indikerade. Vallokalundersökningen i BBC chockar många journalister: Cameron vinner klart över Labour! Inte tvärtom, som medierna hoppats.
Konservativa . . . . . . . . . 316 mandat (+10)
Labour. . . . . . . . . . . . . . 239 mandat (-19)
Liberaldemokraterna. . . . . 10 mandat (-47)
Skottska nationalister. . . . 58 mandat (+52)
Ukip. . . . . . . . . . . . . . . . . 2 mandat (+2)
Gröna. . . . . . . . . . . . . . . . 2 mandat (+1)
Helt klart är att Labour har förlorat. Hur stark Cameron blir återstår att se. Han ser inte ut att få egen majoritet. Tillsammans med sitt samarbetsparti i regeringen, LibDem, behåller man majoriteten.
Frågan är dock om LibDem som ser ut att tappa fyra femtedelar av sina mandat orkar med att sitta i regeringen.
Men om det bara fattas 7-8 mandat till majoritet kan Cameron luta sig emot Nordirlands Unionistparti som får ungefär så många mandat.
Helt klart är att ingen kan komma runt att David Cameron vinner ny period som premiärminister.
UPPDATERING kl 23.59:
Första valresultatet från en valkrets i norra England, där Labour har egen majoritet och helt säkert skulle vinna, gick Ukip fram kraftigt medan Konservativa tappade. För mig är det en indikation på att väljare har röstat på Ukip där det inte får ”effekt”. I valkretsar där Konservativas mandat varit hotat har väljarna förmodligen inte gjort så. Det kan förklara varför opinionsmätningarna inte har visat korrekt utfall.
Följ valräkningen hos BBC: election results.

Rulla till toppen