Naket om Putins avsikter

Ryske presidenten Vladimir Putin har höjt konfliktnivån genom krig i Ukraina, aggressiva flyg- och ubåtsövningar i Nordeuropa och nu också öppet hotat våra baltiska grannländer med kärnvapen. Vad är denne irrationelle diktator ute efter?
Ett intressant svar ges i nättidningen Interpreter, utgiven av Institute of Modern Russia. Amerikanske säkerhetsanalytikern Paul Goble skriver i Putin Mistakenly Believes His Nuclear Threats Will Keep NATO from Defending Baltics:

Putin tror att han kan dominera de baltiska länderna och förgöra Nato, inte genom direkt invasion som Nato är beredd att bemöta men snarare med kärnvapenhot, något som ska leda till att väst inte kommer till deras stöd, säger ryske analytikern Andrey Piontkovsky [som var chef för Strategic Studies Center i Moskva innan det stängdes ner].
Men väst har inte fallit offer för denna utpressning eftersom de baltiska länderna är Nato-medlemmar och om de inte förses med assistans skulle det betyda ett nederlag inte bara för Nato utan för västvärlden som helhet.

Putin har inget intresse av territorierna i de baltiska staterna, lika lite som han har intresse av markområden i Ukraina, menar Piontkovsky. Det han gör i fallet Ukraina är att plantera en farlig cancertumör i Ukraina och det han vill när det gäller kärnvapenhot mot Baltikum är att förgöra Nato.
Putin utgår ifrån att kärnvapenhot ska vara tillräckligt för att Nato inte längre ska stå för den ömsesidiga garantierna. Han avser att vinna genom hot, därför att västvärlden sätter mycket större värde på människors liv än vad man gör i Ryssland. På det sättet ska han få väst att inte komma till Baltikums räddning.
Eftersom hoten hittills inte fått avsedd effekt kan Kreml komma att trappa upp spänningen, säger Pointkovsky, men en sådan kan också leda till Putins fall.

Rulla till toppen