Grälsjuk finansminister föraktar riksdagen

På fredagen visade finansminister Magdalena Andersson (S) häpnadsväckande arrogans och omdömeslöshet när hon skulle svara på frågor i riksdagen. Hon angrep talmannen som tillrättavisade henne. Men i medierna försöker man vrida det till att bristen ligger hos tjänstgörande talman, denne är ju moderat och Andersson sosse. Ingen tycks se det konstitutionellt allvarliga i det som hänt.
För det första: så som exekutiva regeringsmaktens representant var finansministern gäst i riksdagen, de folkvaldas högsta beslutande organ i enlighet med vår grundlag och konstitution. Ibland får jag intryck att media inte vet att vi har något sådant som konstitution. För dem är politik ett familjegräl, ett så primitivt synsätt att man undrar om Sverige tillhör civilisationen längre.
Genom sitt snurriga och grälsjuka beteende har hon skämt ut regeringsmakten på svenska folkets högsta och förnämsta plats för demokrati och samhällsstyre. Det är respektlöst gentemot grundlagen, det är okunnigt och småsint på ett sätt som gör henne ovärdig som statsråd.
För det andra: Magdalena Andersson säger sig ha blivit upprörd över uttolkningar av fakta från riksdagsledamöter. Men herrejösses! Har Andersson aldrig varit med om en politisk debatt förut? Partipolitik handlar alltid om olika tolkningar och syn på prioriteringar. Eller som statsvetaren Jonas Hinnfors säger: “Normalt sett brukar inte talmannen gå in och korrigera i anföranden och avgöra vad som är fel eller rätt. Politiken är till sin natur sådan att man kan tolka uppgifter och statistik olika utifrån sin ideologi och världsbild. Det ska mycket till för att talmannen ska gå in och reglera det.”
För det tredje, och viktigaste: Istället för att framföra sin syn och lägga fram motargument, gick Andersson fram till talmannen och krävde att han skulle tillrättavisa ledamöterna. Det Andersson ville var att göra som i diktaturer, att makten censurerar de olydiga. Hon ville tysta ledamöter som inte håller med henne. Det ger skäl att ifrågasätta om Andersson är en övertygad demokrat.
Vilka värderingar har hon, egentligen? Om hon anser att opposition ska klubbas ner i riksdagens kammare, demokratins hjärta, hur hårt vill hon gå fram mot motståndarnas rätt att yttra sig utanför denna? Ska tidningarna censureras och bara publicera regeringsdekret? Ska säkerhetspolisen släcka ner hemsidor som framför ogynnsamma åsikter om S-regeringens politik?
Jag tycker det finns oerhört många och viktiga frågor att ställa till Magdalena Andersson efter hennes utbrott mot yttrandefrihet och demokrati i riksdagen igår.
Tyvärr tror jag ingen kommer att ställa dem.
Se mer: DN i Talmannen till finansministern: käfta inte, SvD i Minister ‘käftade’ i talarstolen, SVT i Minister blev tillsagd att inte ”käfta” i talarstolen, Aftonbladet i Talmannen läxade upp finansministern.

Rulla till toppen