Sammanbrott för samtal med Grekland

Det blev ett kort möte i Bryssel igår, mellan Eurozonens finansministrar och Grekland, som vägrar att hålla de löften som landet givit för att få nya lån. AFP rapporterar, Greece handed ultimatum as eurozone bailout talks collapse:

Grekland fick ultimatum av Eurozonens ministrar om att fullfölja besparingsprogrammet efter det att mötet bröt samman, vilket fördjupar de bittra motsättningar som riskerar att Aten får lämna euron.
— Kraven på att den nya grekiska regeringen ska genomföra besparingarna är absurda och oacceptabla, säger en grekisk källa.
Den vänsterextrema regeringen försöker vinna en omfattande omprövning av villkoren för det 240 miljarder euro stora lånepaketet som man säger försvårar den ekonomiska situationen efter år av besparingar.
Men de övriga 18 medlemmarna i eurozonen ledda av tyske finansministern Wolfgang Schäuble insisterar på att varje förändring av besparingsprogrammet måste uppfylla villkoren i det nuvarande programmet.

Rätt så. Grekland får inte lura övriga Europa en gång till. Det måste bli ett slut på hästhandlarbeteendet. Nu får man ta ansvar för det elände man själva har skapat. Inga eftergifter! Inga nya ursäkter! Nu gäller bara en sak: ta ansvar för er egen skit!
Grekerna har till på fredag att komma med förslag inom gällande ramar.
Sammanbrottet i förhandlingarna igår är förmodligen första steget mot att Grekland får återgå till drachmer. Om landet inte tar sig samman till på fredag, tar man nästa steg.
Äntligen tycks Europa börja tillämpa reglerna man själva satt upp och inte längre låta halva unionen strunta i regelverken.

Rulla till toppen