Grekerna har startat chickenrace mot Tyskland

Den nya vänsterextrema regeringen i Grekland har stoppat reformarbetet för att få landets statsfinanser i bättre ordning. Man bryter mot ingångna avtal med ”trojkan” (EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden) och vägrar att samarbeta inför de nya stora låneutbetalningar Grekland behöver i februari för att inte gå bankrutt, rapporterar Reuter i Greece says will not cooperate with ”troika” or seek aid extension:

Greklands nya regering vägrar blankt att förlänga reformprogrammet som avtalats som motprestation för nya statslån. Man vägrar också att samarbeta med de internationella inspektörerna som granskar att Grekland följer reglerna.
Yanis Varoufakis, Greklands nye finansminister, har inga avsikter att samarbeta med företrädare för ”trojkan” som planerar att besöka Aten. Han säger att Grekland inte kommer att ansöka om förlängning av programmet när tiden för att nå uppgörelse inför nya utbetalningar går ut 28 februari.

Istället avser man att uppvakta vänsterregeringarna i Frankrike och Italien för att söka stöd i kampen mot Tyskland, som är det land som förväntas låna ut ytterligare mångmiljardbelopp som vänsterextremisterna vill använda för att höja bidrag, utlova gratis el och stoppa privatiseringar av statliga företag.
Tyskland är, tack och lov, inte med på noterna:

Finansminister Wolfgang Schäuble sa att Berlin är öppen för samtal med den nya regeringen om skulderna, men gjorde också klart att Aten måste fullfölja sitt ansvar. ”Vi behöver solidaritet i Europa, men vi svarar inte väl på utpressning”, sa Schäuble.

En ekonomisk talesperson för förbundskansler Angela Merkel säger till Das Handelsblatt:

— Om Aten vägrar samarbete med trojkan får det allvarliga konsekvenser. Det finns tydliga regler om under vilka villkor vi kan ge europeiska kreditstöd. Om Grekland inte accepterar dessa krav får de hitta nödvändiga lån på kapitalmarknaderna.

Angela Merkel har själv påpekat att privata aktörer redan givit Greklands skuldavskrivning på upp emot 100 miljarder euro, rapporterar Daily Telegraph i Angela Merkel rejects debt relief for Greece.
Det vi ser denna helg är starten på ett chickenrace i Europa där grekerna försöker hota Tyskland med europeiskt kaos om de inte får som de vill, det vill säga fortsätta sitt exempellösa slöseri och att deras historiska ansvarslöshet ska betalas av övriga européer.
Självklart ska Tyskland inte vika en tum. Om grekerna vill köra i diket och göra statsbankrutt är det upp till dem. Övriga länder i eurozonen har förbättrat sin ekonomi sedan krisens början och är inte längre lika utsatta om Grekland går i konkurs. Därför kan och bör Europa stå fast vid ingångna avtal och om Grekland bryter dem, låta dem ta konsekvenserna. Grekerna kommer så småningom att upptäcka vilka idioter de varit som inte följt avtalen.

Rulla till toppen