Scott Walker startar presidentvalet

Först ut att på allvar starta sin kampanj för att bli Amerikas näste president i valet i november 2016 är Wisconsins guvernör Scott Walker, 47. Ingen har kampanjat så mycket som Walker – och vunnit så många gånger de senaste fyra åren. Han vann guvernörsvalet i både ordinarie val och framtvingat nyval (recall): 2010, 2012 och 2014.
I helgen gjorde han succé i Iowa, en viktig delstat i primärvalet (särskilt för kandidater som inte är kända på nationell nivå). Washington Post rapporterar:

Guvernör Scott Walker fick högt betyg för sitt tal till gräsrötterna i Iowa i helgen. Han har nu tagit första steget till en kandidatur i presidentvalet 2016 genom att tillsätta en valkommitté som ska sprida hans budskap och stärka hans nätverk kommande månader…
Walkers tal har bidragit till att etablera honom som en seriös kandidat i ett startfält som kan komma att inkludera mer kända namn som Jeb Bush, Mitt Romney och Chris Christie … Walker har haft en stormig mandatperiod som guvernör men han har gång på gång besegrat sina motståndare. Hans beslut att utmana offentliganställdas fackförbund skapade starka protester [men] han vann en komfortabelt seger när han omvaldes i höstas …
Hans budskap till republikanerna handlar inte om kompromisser eller samförstånd med demokraterna. I Iowa efterlyste han en stark och djärv konservativ agenda och förutspådde, byggt på egna erfarenheter i Wisconsin, att väljarna kommer att svara positivt på ett sådant ledarskap även om de inte gillar varje förslag.
”Om vi inte är rädda att tänka stort och djärvt kan vi nå resultat”, sa han. ”Och om vi får jobbet gjort kommer väljarna faktiskt att stå upp för oss”.

Walker har bevisat att han är en formidabel kampanjpolitiker. Samtidigt har han som guvernör visat sig vara handlingskraftig och drivit igenom en rad beslut som upprört vänsterkrafterna. Han har infört kvalitetskrav i skolan, sänkt skatterna, balanserat delstatens budget, förbättrat företagsklimatet och därigenom skapat 150 000 nya jobb netto på fyra år i en delstat med 5,8 miljoner invånare.
Trots det konfrontatoriska budskapet framstår Scott Walker som en sympatisk person och hans ser, tycker jag, mer ut som en svensk alldaglig politiker än en karismatisk amerikan.
Efter studierna jobbade han med insamlingsarbete (fundraising) för Röda Korset. Sedan 1993 har han vunnit varje val i delstatspolitiken som han ställt upp i, och intagit allt tyngre poster.
Kanske är Scott Walker den rätte för USA efter åtta år av vänsterpolitik i Vita huset.

Rulla till toppen