Charlie Hebdo om mediernas självcensur

I senaste Meet the Press intervjuades Gerard Biard, ny chefredaktör för satirtidningen Charlie Hebdo som för drygt en vecka sedan utsattes för en islamistisk terrorattack där stora delar av redaktionen blev dödad.

Programledaren: Vi på NBC har inte visat omslag på ert nummer efter terrorattacken. Vad är din reaktion?
— Vi kan inte klaga på redaktioner i länder med totalitära regimer för att de inte publicerar våra bilder eftersom det kan stå dem dyrt, i bästa fall fängelse och som värst döden. Men å andra sidan är jag kritisk mot medier i demokratiska länder. De måste förstå att satirteckningen på omslaget inte bara är en liten figur, en liten Muhammed. Den är en symbol. En symbol för yttrandefrihet, för religionsfrihet, för demokrati och sekulär rättsstat. När medier vägrar visa denna satirteckning vägrar man försvara demokrati och religionsfrihet.
Är ni en del av det här kriget mellan radikala islamister och väst?
— Vi dödar ingen. Det måste bli ett slut på att jämställa mördarna och deras offer. Det måste bli ett slut på att anklaga satirtecknare för att kasta bensin på brasan. Det måste bli ett slut på att placera konstnärer och skribenter i samma fack som mördare. Vi är inga krigare. Vi försvarar endast en sak: frihet.

Detta utdrag ur intervjun borde ramas in och hängas upp på väggen i alla redaktions- och styrelserum överallt där man säger sig stå för demokrati och yttrandefrihet. Menar vi något med dessa värderingar måste vi stå upp för dem, inte kompromissa och svika dem

Rulla till toppen