Löfven fegar ur: inget nyval

Med ett handslag har sex partier (M,C,FP,KD,S,MP) kommit överens om att släppa fram den statsminister som har den största partikonstellationen bakom sig i riksdagen. Dessutom har man kommit överens om att oppositionen vid varje tillfälle också kommer att lägga ner sina röster i slutlig omröstning om regeringens budget.
Socialdemokraterna har därmed övergivit sin praxis om att rösta emot en borgerlig statsministerkandidat. Socialdemokraterna har också ångrat det brott mot praxis man påbörjade förra året då man bröt ut en del av Alliansregeringens budget med Sverigedemokraternas hjälp och röstade ned den delen av budgeten.
Socialdemokraterna har tvingats backa från sina arroganta attityd i riksdagen.
Alliansen har alltså vunnit två viktiga poäng över S. En tredje förlust för S är att Alliansen fortsätter vara ett eget regeringsalternativ och inte bryts upp.
Det Socialdemokratin vunnit är att partier som inte sitter i regeringen lägger ner sina röster i budgetvoteringar. Därmed får också en minoritetsregering garanterat igenom sin budget. Alliansen har diskuterat i denna riktning eftersom man själva kan komma att bilda minoritetsregering efter nästa val, därmed är det ingen eftergift från deras sida att gå med på det. Alliansen har alltså vunnit på alla punkter. Löfven har backat på varje.
Denna uppgörelse kallas ”decemberöverenskommelsen” och innebär att statsministern inte utlyser nyval. Han bryter därmed mot sitt löfte att inte regera med en Alliansbudget. Det kommer han nu att göra. Vissa budgetjusteringar kommer att ske i vårbudgeten, säger han. Men Stefan Löfven kommer ändå att regera med en borgerlig budget, tvärt emot vad han lovat.
Jag tycker regeringen fegar ur genom löftesbrott. Man vågar inte låta svenska folket avgöra.

Rulla till toppen