Komiker skapar het debatt om islam

Det säger något om debattklimatet i västvärlden när det krävs en komiker för att starta en seriös diskussion om islam och det våld som extremisterna i Islamiska staten utövar. I Amerika är Bill Maher en välkänd komiker med egen TV-show. För några veckor sedan var temat, “Varför vågar inte liberaler kritisera våld mot kvinnor och minoriteter i muslimska världen?”
Skådespelaren Ben Affleck medverkade och angrep omedelbart författaren Sam Harris för att vara rasist när han hänvisade till att färska opinionsmätningar visar att stödet för att döda dem som lämnar islam är stort bland muslimer i länder som Jordanien och Egypten.
Se den intressanta ordväxlingen från direktsända programmet “Real Time” i HBO (redan sedd av 1,3 miljoner på YouTube):
Ironiskt nog krävde vissa studenter att universitetet Berkeley skulle ställa in föredrag om yttrandefrihet av Bill Maher… Han svarade häromdagen studenterna med frågan, “Vem har talat om för er att ni bara behöver lyssna på sådant som inte upprör er?”Ännu mer intressant än ordväxlingen ovan är den här uppföljande intervjun med Sam Harris i NBC:
Den konservativa kolumnisten Charlotte Allen skriver i Los Angeles Times, Ben Affleck vs. Bill Maher: Who’s the real liberal when defining Islam?

Det har varit oerhört underhållande att titta på den intensiva duellen mellan Ben Affleck och Bill Maher över vem som är mest liberal när det kommer till att definiera vad islam är.
Den liberala, ateistiska ormen Maher väser mot Affleck: “Det är den enda religionen som agerar likt maffian och vill döda dig om du säger fel saker, ritar karikatyrteckningar eller skriver fel böcker.” … Och den blödhjärtade, “We Are the World”-liberala pungråttan Affleck svarar: “Det är plumpt, det är rasistiskt, det är avskyvärt!”
Efter skrikmatchen var över fortsatte Maher hävda att han, inte Affleck, är den sanne liberalen av dem båda. [Men] av kommentarerna efteråt att döma tar etablissemangen, föga förvånande, sida för den blödhjärtade Affleck. Maher påstås “demonisera islam” …
I årtionden har Bill Maher ägnat sig åt bashing av kristna och kristendomen utan att någon liberal haft invändningar om rasism … Islam har däremot blivit en kelgris bland liberaler som Affleck. Alliansen är märklig eftersom islams moraliska uttolkningar ofta är mer strikta än de kristna, särskilt när det kommer till sexualitet. Men islam och vänsterliberaler har en sak gemensam: deras opposition mot den kristna västliga civilisationen.
Om Affleck eller Maher skulle fördöma den förföljelse och diskriminering av kristna som pågår i många muslimska länder, kommer jag att ta ställning i striden mellan de båda. Men just nu lutar jag mig bara tillbaka och följer striden med nöje.

Själv håller jag ju med Bill Maher. Det måste vara tillåtet att kritisera inslag i islam på samma sätt som vi kritiserar andra inslag i samhällen och länder. Särskilt när det handlar om besinningslöst våld mot obeväpnade civila — vare sig de är västerlänningar eller muslimer som drabbas.
Se mer: TIME i “Whoever told you you only had to hear what didn’t upset you?” (31/10), Hollywood Reporter i Bill Maher on Berkeley Speech Controversy: “They Don’t Teach Irony in College Anymore” (31/10),  Fox News i Berkeley overrides student group, re-invites Bill Maher to speak (30/10), CNN i Berkeley student group votes to disinvite Bill Maher (29/10).

Rulla till toppen