USA går till val: förändring i luften

Nästa tisdag är det mellanårsval i USA. Alla kongressledamöter och en tredjedel av senaten ska väljas om eller bytas ut. Att representanthuset fortsatt kommer att ha en republikansk majoritet tar alla för givet. Den intressanta frågan är om republikanerna också ska vinna majoritet i senaten. Mycket talar för det.
Enligt en sammanställning av de senaste opinionsmätningarna vinner republikanerna 6 senatorsplatser och får majoritet med 51 mandat mot 48 för demokraterna.

För Real Clear Politics skriver kommentatorn Salena Zito att väljarna vill ha förändring, D.C. Elites Miss Signs Pointing to GOP Senate:

En ny generation vill bryta beroendet av Washington DC, vilket har satt förändringar av opinionen i rörelse. Kongresskvinnan Shelley Moore Capito (republikan) ser ut att krossa delstatens demokratiske tungviktare Natalie Tennant i valet om att ersätta Jay Rockefeller (demokrat) som senator för West Virginia.

På flera håll ser demokraterna ut att förlora platser som förut varit säkra. 2012 vann demokraterna West Virginias senatorsval med 60-37 procent. Nu är siffrorna nästan omvända, 53-36 för republikanerna.
Nästa tisdagsnatt kan det politiska landskapet i USA se annorlunda ut.

Rulla till toppen