Mandat för vänsterpolitik saknas

Det är tragikomiskt att se hur “alla” nu menar att FP och C ska överge sin politik för att rädda S. Varför skulle ansvar för landet betyda att borgerliga måste ge upp sina värderingar?
Rimligare krav är att Socialdemokraterna ska överge sin vänsterpolitik eftersom de inte fått något mandat av folket att driva landet ut på vänsterflanken.
Stefan Löfven talar nu om en regering med S och MP. Men de två partierna har inte ett enda nytt mandat jämfört med förra valet. De fick tillsammans 137 mandat i valet 2010 och de fick 137 mandat i helgens val. Löfven har alltså inte fått något ökat stöd överhuvudtaget.
Därför är det han som borde anpassa sig och inte föreslå några större ändringar i Alliansens budget. Det vore ett konstruktivt samarbete över blockgränsen!
Jag tycker att Löfven ska utse en ren socialdemokratisk regering och rösta med Alliansen om budgeten 2015 i december. Med ett sådant löfte kan Allianspartierna släppa fram Löfven som statsminister.
Sedan får S-regeringen under året förhandla med de borgerliga om vilka förändringar Alliansen kan acceptera till 2016 års budget.
Gärna blocköverskridande samarbete, men då med hela Alliansen och Socialdemokratin.
UPPDATERING
En timme efter blogginlägget ovan publicerats, lägger DN ut artikel med samma innebörd av statsvetarprofessorn Daniel Tarschys, ”Att anta alliansens budget skulle ge Löfven andrum”.

Rulla till toppen