Arthursson (C) ger Löfven svar på tal

Det var otroligt skönt att höra Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson i SVT:s Aktuellt i kväll. Sällan har väl besked i taktiska och strategiska maktfrågor varit så tydliga. Här ett utdrag:

Programledaren: Hur reagerar du på beskedet att Vänsterpartiet inte får ingå i Löfvens regering om han lyckas bilda en sådan?
— Ja, det visar ju att Stefan Löfven och den rödgröna sidan inte förberett sig särskilt väl för hur en regeringsbildning ska gå till och hur Sverige ska styras. Nu är det upp till Socialdemokratin att visa att det finns en kompetens att styra Sverige ur ett minoritetsläge.
Vi hörde här att S fortsätter sträcka ut en hand till framför allt er i Centerpartiet, men även Folkpartiet. Är ni beredda att ta den?
— Vi har gått till val tillsammans med Allianspartierna och lagt fram ett gemensamt valmanifest. Det står vi fast vid. Vi kan ju också konstatera att den socialdemokratiska politiken i hög grad bygger på att de reformer som vi varit med och drivit igenom, om sänkta arbetsgivaravgifter för unga och sänkt restaurangmoms, de används nu som en kassako för alla deras förslag. Den stora skiljelinjen står ju nu, när det gäller jobb och företag, mellan C och S.
Ni kommer att fortsätta gå fram med en Alliansbudget i höst?
— Absolut. Det är ju det vi begärt väljarnas förtroende för. Vi säger samma sak före valet som vi gör efter valet.
Om Sverigedemokraterna stödjer er budgetmotion kommer ni då att köra på och stjälpa en socialdemokratisk regering?
— Det är nu upp till Stefan Löfven och Socialdemokraterna att säkerställa att de förslag han lägger fram till riksdagen får majoritet.
I det läget kommer ni att gå fram med en sådan budgetmotion?
— Jag kan inte se att det skulle vara några problem att vi står för vår politik efter valet, en politik vi lagt fram före valet. Under förra mandatperioden var Alliansregeringen i minoritet och det var principiellt samma läge som nu, och vi kunde hantera den situationen. Det är upp till bevis nu för Stefan Löfven. Klarar han av att vara statsminister? Klarar han en komplicerad parlamentarisk situation?
Men vi kan stå inför en regeringskris. Kan ni i det läget tänka er att gå fram med er egen politik även om ni får stöd av Sverigedemokraterna?
— Jag kan inte förstå varför vi ska lägga ner vår politik för att Stefan Löfven ska kunna regera. Mycket märkligt. I så fall har vi ingen opposition överhuvudtaget. Ska alla anpassa sig till vad Socialdemokraterna tycker? Det är inte demokrati.

Underbart att de borgerliga partierna nu har skickligare politiska företrädare än det gamla statsbärande partiet. En anledning till det långa socialdemokratiska regeringsinnehavet på 1900-talet var faktiskt att de hade ett snäpp vassare politiska ledare än de borgerliga. Idag är det tvärtom.
S ska nog inte räkna med att kunna dribbla bort de borgerliga partierna i det maktpolitiska spelet, så som man lyckades med förr.

Rulla till toppen