Överlevande: Utöya-uppmärksamheten respektlös

Igår, under treårsdagen av massakern på Utøya och bomddådet i Oslo, var det en aktivitet som stack ut. Istället för att gå på minnesceremonier valde Jarl Riskjell Gjerde, 20, att chatta om händelsen på nätforumet Reddit. Han ställde upp på en “AMA” (“Ask My Anything”, fråga mig vad som helst).
Under 10 timmar svarade han på ett öppet och rakt sätt om paniken, dödsångesten, skriken och skotten, de döda kropparna, räddningen och traumat efteråt.
Det är ett globalt forum och frågorna rasade in. Det är imponerande och tankeväckande budskap som Gjerde förmedlar. På frågan vad han tycker om uppmärksamheten på treårsdagen är han svidande mot hur det går till:

Respektlöst, värdelöst och stort slöseri med pengar, är det första jag kommer att tänka på … Det gör mig förbannad att de spenderar miljon efter miljon på minnesmonument som sägs symbolisera vad nationen känner efter attacken. De borde använda dessa miljoner på, oh, jag vet inte, de fattiga, missbrukare, bättre vägar? På de överlevande som inte lyckas med sin utbildning därför att de psykologiska stödet inte är tillräckligt?
Nej! De bygger turistattraktioner. En gigantisk flopp.

Istället för monument uppmärksammar Gjerde attentaten genom att berätta om hur han själv hanterat händelsen och det trauma det varit. Många kommenterar att detta är det bästa man läst om attacken. Och jag håller med.
Nyckeln för att kunna gå vidare, säger han, har varit att han själv hjälpte andra. Han höll förband om en tjej så att hon inte skulle förblöda och han fanns hos en kille under hans sista ögonblick innan han dog.
Han berättar om sina känslor om Breivik och han förbannar polisen för att det tog en timme och 20 minuter innan blodbadet fick ett slut. Nyhetshelikoptern var där före polisen. Han hyllar de privatpersoner som åkte ut med sina småbåtar och räddade ungdomar även om de blev beskjutna.
När han får frågan hur han hanterade paniken och adrenalinet svarar han, sedan han flytt in i skogsbrynet:

När Breivik kom var jag inte rädd, utan snarare otålig därför att han tog så lång tid på sig innan han skulle döda mig.

Det är starkt att dela med sig av traumatiska händelser som dessa. Han är överväldigad över den uppmärksamhet hans chatt har skapat världen över, rapporterar Nettavisen.

Rulla till toppen