New Jersey sänker skatter, New York höjer

Den republikanske guvernören Chris Christie vann en storseger i gårdagens val i delstaten New Jersey, med 1.242.568 röster eller 60,5 procent mot 38,0 procent för demokratiske utmanaren. Hans ambition är att sänka skatterna. På andra sidan Hudsonfloden, i New York City, valdes med 752.604 röster demokraten Bill de Blasio till borgmästare på löfte om skattehöjningar.
Det blir intressant att se vem som snabbast på hemmaplan åstadkommer återhämtning efter lågkonjunkturen. Två näraliggande distrikt med tydliga och motsatta politiska riktningar konkurrerar om var företag och människor ska etablera sig. Är högre skatter en genväg till välfärd eller en återvändsgränd som sänker hela ekonomin och resulterar i arbetslöshet och tillbakagång? Ger lägre skatter mindre välfärd eller skapar de en starkare ekonomi som resulterar i fler jobb och högre samlat välstånd?
Detta verkar vara huvudfrågorna i alla västerländska demokratier just nu.

Rulla till toppen