Reinfeldt: S har ingen jobbpolitik

Statsminister Fredrik Reinfeldt pekade i sitt stämmotal med stor emfas på skillnaden mellan Alliansen och S-ledda oppositionen.
Han varnade för avskräckande exempel i Europa som röstat fram vänsterregeringar:

— Fråga de danska väljarna, fråga de franska väljarna hur det är att rösta på socialister som lovar saker och som sedan upptäcker att de bara hade skisser och måste göra något helt annat. Utsätt inte Sverige för det experimentet!

Innan dess hade han redogjort för vad regeringen gjort och vad oppositionen saknar:

— Socialdemokraterna har ingen jobbpolitik överhuvudtaget. De har en politik som kommer att leda bort från arbetsmarknaden, inte in i arbetslivet.
— Våra motståndare lovar allt till alla. Det finns ingenting som de antyder inte kan få mer satsningar. I varje verksamhet som ni överhuvudtaget kan finna kommer dom att lova mer. Det är inte så man tar ansvar. Det är så man skapar förväntningar man inte kan infria.
— Det tydligaste exemplet på det finns i S-budgeten. Där säger de att man i princip kan ta bort alla de spärrar och förändringar som vi gjort när det gäller långtidsfrånvaron. Man kan höja taken, man kan ta bort tidsgränserna, man kan höja ersättningarna, ta bort andra sjuklöneveckan. Och för detta avsätter de 1,3 miljarder. Det kommer inte handla om 1,3 miljarder [utan betydligt mer i ett system som omsätter 240 miljarder kr].
— Tro mig, den som inte har kontroll över sjukfrånvaron i Sverige, den har inte kontroll över de offentliga finanserna.
— Dom vill höja skatterna. Dom kommer att tvingas höja skatterna. Skatterna för dem är bara ett instrument. Det som behövs när man lovat allt till alla och tappat greppet om de offentliga finanserna.
— Striden kommer att stå om skatterna. Vi kommer än en gång till svenska folket säga att kraftigt ökad beskattning på arbete, att göra det dyrare att anställa unga, att lägga högre skatt på produktion, det skapar inte jobb — det förstör jobb. Det förstör företag, det förstör framtidsmöjligheter.

Ingen kan längre anklaga Reinfeldt för att verka trött och sliten. Hans tal i Almedalen i somras slog fast hur viktigt det är att vara förberedd, ett tema han också tog upp idag genom att raljera med politiker som talar om ”mål” utan att tala om hur man ska uppnå dem.
Det är tydligt att Reinfeldt kommer att lyfta regeringsdugligheten och förmågan att sköta ekonomin som de viktigaste i valrörelsen. En repris av 2010 med andra ord. Repriser brukar inte gå hem, men det är ju svårt att runda frågor om förtroende i ekonomi, jobb och skatter.

(Se talet: film)

Rulla till toppen