S: Angela Merkel för mycket östeuropé

Också vårt södra grannland går ju till parlamentsval i höst, 22 september. Frågan är om tyskarna ska välja om den borgerlige förbundskanslern Angela Merkel eller ge förtroendet till socialdemokratiske kanslerskandidaten Peer Steinbrück.
Även i Tyskland använder Socialdemokraterna smutskastning i valtaktiken. Steinbrück har, rapporterar AFP, framfört synpunkten att Angela Merkel inte är lämpad att leda det viktigaste landet i Europeiska unionen. Han menar att hon saknar ”passion för Europa” eftersom hon växte upp i kommunistiska Östtyskland:

Faktum är att hon till 1989 levde i en väldigt annorlunda personlig och politisk gemenskap än de som upplevt europeisk integration sedan tidigt 1950-tal. Det spelar i mina ögon en roll.

Detta uppenbara klavertramp, ett i en lång rad från Steinbrücks sida, kritiseras hårt av Vänsterpartiet som är tänkt att utgöra understöd till en eventuell S-ledd regering och som innehåller övervintrade kommunister. ”Helt enkelt skitprat”, säger Vänsterpartiets förre ledare Lothar Bisky. Socialdemokraterna ”brännmärker” nu östeuropéer för livet, menar han.
Skälet till att Peer Steinbrück hoppar på Angela Merkel är att hon riktat bestämda krav på Grekland och andra EU-länder som vill låna ännu mer pengar utan säkerhet av tyska skattebetalare. Jag undrar om tyska väljare känner passion när de ser sina skattepengar försvinna ner i svarta hål i södra Europa. De som arbetar och sliter får betala i EU, medan de som demonstrerar, lever långt över sina tillgångar och inte lägger manken till belönas med ständigt nya lån.
För Europas skull hoppas jag tyskarna känner mer för Merkels ansvarsfullhet än för Steinbrücks goda vilja bekostad med andras pengar.
Enligt Der Spiegel visar flera opinionsmätningar i augusti (här) ett litet övertag för sittande borgerliga regering med kristdemokrater och liberaler. De får 47 procent mot 45 procent för S, De gröna och Vänsterpartiet. Eftersom Tyskland har ett komplicerat valsystem där väljarna avlägger två röster (en på person och en på parti) är det svårt att säga hur mandatfördelningen i Bundestag blir.

Rulla till toppen