Skatteverket jagar Obamas politiska motståndare

Skandalen kring amerikanska Skatteverket bara växer. En färsk opinionsundersökning visar att 75 procent av amerikanerna vill ha en särskild åklagare som utreder bevisen som tyder på att Obamaadministrationen använt Skatteverket för att komma åt politiska motståndare.
Skatteverket har hårdgranskat konservativa föreningar, medan man låter bli att granska vänsterföreningar. Den avgörande frågan är nu, precis som under Watergate, hur högt upp ordern gavs om att använda dessa olagliga metoder. Watergate visade att presidenten själv var inblandad och han tvingades avgå i förtid för att slippa riksrättsåtal. Ska samma sak hända Barack Obama?
I Wall Street Journal skriver Peggy Noonan att detta kan vara värre än Watergate, eftersom då var det andra inom eliten som var måltavlan (för Nixon). Nu används Skatteverket för att straffa vanliga medborgare som aktiverar sig i nätverk och gräsrotsrörelser som Tea Party Movement.
När statliga myndigheter används av presidenten för att straffa åsiktsmotståndare har man hamnat mycket långt ifrån en demokratisk rättsstat.
En annan sak som också gör saken mer oroväckande än Nixons skandal är att medierna låter bli att granska presidenten. Medierna håller på vänsterpresidenten Obama och vägrar att granska honom. Den opinionsmätning jag nämner i första stycket finns inte rapporterad i de stora TV-kanalernas och tidningarnas webbsidor (man ser det när man googlar mätningen, den tas mest upp av bloggar).
Om en president utan konsekvenser kan använda en myndighet som Skatteverket för att hämnas på politiska motståndare, samtidigt som massmedierna blundar för ett sådant groteskt maktmissbruk, då är den amerikanska demokratin riktigt illa ute.

Rulla till toppen