Landsbygdsrabulisten Lanestrand

Urtypen för det som kom att kallas “Åsanissemarxism”, alltså den vänsterradikalisering som Centerns Ungdomsförbund stod för på 1970-talet är nog bonden Rune Lanestrand i Nyttorp, Västergötland. Hans radikalism var dock ännu större så han lämnade partiet och utmanade både C och LRF genom en rad nya organisationer och partier, som Småbrukarna i Väst. Han var också en av grundarna av tidskriften Folket i Bild/Kulturfront som ännu identifierar sig som “antiimperialistisk” och ägnar stor energi åt USA/Israel-kritik.
Jag delar inte Lanestrands ofta rödfärgade radikalism, men man kan inte låta bli att känna viss respekt för den konsekvens med vilken han alltid varit en nagel i ögat på makthavarna. Och 75-åringen är still going strong.
I en debattartikel i Världen idag skriver han om den påstått utbredda rasismen under rubriken “Svenskarna är minst rasistiska”. Han hänvisar till ny studie av World Values Survey som mäter globala attityder och vars resultat är nyhet i Washington Post. Lanestrand skriver:

Den mest omfattande rasismen enligt undersökningen finns i Afrika och Asien vilket är en bidragande orsak till varför människor flyr från de länderna till bl a Sverige.
Jag anser att integrationsminister Erik Ullenhag tillsammans med den fisförnäma eliten och många journalister ska sluta förtala vårt land. Genom att i åratal inte visat minsta intresse för våra invandrartäta områden och deras problem, har de indirekt bidragit till de upplopp som nu äger rum. I stället har de kvävt debatten genom att ständigt vifta med rasistkortet.
Det är inte lätt för väljarna som tycker att man ska ta bättre hand om dem, som bor i de drabbade områdena innan man fyller på med fler. För oavsett vilken sida som får regera efter valet, tvingas man tydligen för att få majoritet följa Miljöpartiets alltmer ansvarslösa invandrings- och migrationspolitik.

Skälet till hans artikel är att Ullenhag till BBC antytt att upploppen och bilbränderna beror på rasismen i Sverige. Lanestrand skriver:

Man kan undra vad det är för folk Erik Ullenhag umgås med. Det är naturligtvis nog mest folkpartister?

Formulering i god rabulistisk anda.
Det är intressant att man också från FiB/Kulturfronts håll ser den mångfacetterade verkligheten, medan dagens partiledardebatt åter visade att många politiker fortsätter blunda och talar om annat.

Rulla till toppen