Stefan Löfven – ledare eller marionett?

Expressen gör det jag tycker medierna borde göra i betydligt större utsträckning än de brukar: använda storhelgernas lugnare nyhetstempo för att publicera långa, gärna mycket långa, intervjuer med makthavare. Sådana intervjuer har flera fördelar. Om intervjuaren har tid behöver den intervjuade inte reduceras till ett intervjuoffer som omedelbart ska sättas dit. Om den intervjuade får tala till punkt kan resonemang skönjas som kan avlöja så mycket mer grundläggande tankar än forcerade fäktingsmatcher eller till meningslöshet förenklade ja- och nej-frågor.
I Expressens intervju med S-ledaren Stefan Löfven inför partikongressen i veckan är Löfven noga med att framföra budskapet att en S-ledd regering inte kommer att höja skatterna och inte förbjuda valfrihet i välfärden. Men hans resonemang visar att det mer är ett retoriskt grepp än en ideologisk hållning.
Först svarar Löfven enligt manus: Nej, Socialdemokratin vill inte ha förbud mot tjänsteföretag i välfärden, bara ökad öppenhet och fokus på kvalitet. Nej, Socialdemokraterna ska inte höja skatterna om de vinner valet 2014.
Löfven har inga huggtänder eller vassa klor att dölja. Han är en snäll nallebjörn som inte vill sätta dit alla som lyckats och har hygglig lön.
Men när han får följdfrågor blir svaren inte riktigt lika tydliga.

Expressen: LO är för en “non-profit princip”. Hur är det som gammal Metallbas att stå på motsatt sida som facket?
— Nej, det är inte motsatt sida. Vi har samma uppfattning om hur välfärden ska organiseras. Den ska vara tillgänglig för alla och styras av behov.
— Skiljelinjen i svensk politik går inte mellan LO och partiet.
Expressen: Var går den?
— Mellan oss i arbetarrörelsen som vill ha en stark generell välfärd, som är demokratiskt styrd och har hög kvalitet. På andra sidan har du dem som bara tänker skattesänkningar som lösningar på allting.

Men om skattesänkningar inte är lösningen, betyder inte det att skattehöjningar är det? I synnerhet om demokrati och kvalitet står mot skattesänkningar, eller hur? Här säger Löfven något annat än i standardsvaret att driftformen (offentligt eller privat) inte spelar någon.
Samma glidning finns om skatterna:

Expressen: Innebär det att ni ändrat er om hur ni kommer rösta i riksdagen om regeringen lägger fram det femte?
— Nej. Men vår huvudprincip är att vi inte tänker gå till val på att säga till vanliga löntagare att ni får en höjd skatt med oss. Vi tycker inte om jobbskatteavdraget och kommer rösta emot det om det kommer före valet. Men när vi kommer till hösten 2014 måste vårt budskap vara: det blir ingen höjd skatt med en socialdemokratisk regering.

Ett mycket märkligt svar. S-ledaren lägger i borgerlighetens händer vilket skattetrycket ska vara efter en vänstersegeri valet 2014!
Kommer S-kongressens delegater verkligen att acceptera att partiet överlämnar skattetryckets nivå på motståndarna?
Jag förstår inte vem Löfven riktar sig till i intervjun. Om det är de egna, skulle jag bara bli irriterad om min partiledare lämnade walk over på detta sätt. Och för en borgerlig väljare är detta knappast ett trovärdigt sätt att resonera: vi är inte sämre än regeringen på skatter. Det är ju enbart ytlig positionering, sådant som de flesta väljare struntar i. Väljarna vill veta vad kandidaterna tycker, inte att de tänker gå i varandras fotspår.
Risken för att Löfven blir överkörd av S-kongressen var betydande före denna intervju. Efter den misstänker jag att risken ökat.
Det blir spännande att i kommande vecka se om Löfven blir den som leder partiet, eller om han blir en marionett som inför medierna läser upp vad partiet bestämt att han ska säga.

Rulla till toppen