Rasistanklagelser utan sans och vett

Nu haglar anklagelser och konspirationsteorier om rasism som k-pistsalvor. Hatet sprider sig. Vänsterpartiets folk har börjat rikta mordhot mot Tobias Billström. När en bussförare delar upp passagerare med lätt respektive stor packning anklagas han för att vara rasist och anklagelsen får stor spridning i medierna. Svensk samhällsdebatt i integrationsfrågor har helt spårat ur.
Därför är det glädjande att åtminstone DN i ledare vill bromsa färden mot rena dårskapen:

Men anta att kritikerna har rätt, att det skett en förändring hos Moderaterna. Inte ens då är det klart att det är SD-väljarna partiet jagar; kanske är det lösningar på konkreta politiska sakfrågor. Det är inte märkligt, och borde inte vara kontroversiellt, om ett parti vill tala om ämnen som hur invandringen bör regleras och hur man ska bemöta dem som stannar i landet trots asylavslag.
Diskussioner om att utlandsfödda har svårare att få fäste på arbetsmarknaden eller lyckas i skolan kan knappast heller vara tabu i offentligheten. Det är tråkigt och farligt när skrik om ordval och problemformuleringar blir så högljudda att de dränker sakfrågorna och debatten om hur de ska lösas.

De som tillgriper skrik, vrål, personangrepp och hot har ingenting att tillföra. De respekterar inte yttrandefriheten och har inte i en saklig debatt att göra.

Rulla till toppen