Islamisters hot sätter tonen

När vänstern drabbas av hot, då blir det helt plötsligt en stor samhällsangelägenhet. Aftonbladets Åsa Linderborg har nu skrivit om hot riktade mot henne. Då går mainstremmedierna igång och fördömer hot och talar om skärpta lagar. Men vad gjorde medierna när hot började krypa in i samhällsdebattens medvetande genom terrorism, mord och hot från islamisters sida?
Man relativiserade våldet och böjde sig för krav understödda av hot: att inte kritisera islam. När regissören Theo van Gogh mördades på öppen gata i Amsterdam, menade medier att han onödigt mycket hade provocerat islam. Mängder med kulturinstitutioner har snabbt censurerat verk som uppfattats som kränkande för vissa islamister, så fort hot framförts. Sveriges Radio-profilen Täppas Fogelström tycker Lars Vilks inte ska få polisskydd, så att hot från islamister kan verställas, eftersom han sägs kränka islam.
Hot om våld har alltså lönat sig i europeisk samhällsdebatt. Den som hotar har fått sin vilja igen.
Om detta gäller för en extremistisk gruppering, kommer naturligtvis andra extremister att ta efter.
Det är detta Åsa Linderborg nu drabbats av.
Den här bloggen har konsekvent agiterat mot hot och våld i samhällsdebatten, även om det länge varit förenat med att bli beskylld för att vara främlingsfientlig. Jag är naturligtvis i lika hög grad emot hot och våld emot vänsteraktivister som mot islamkritiker.
Men här hyckar medierna. Det är först när personer ur vänstern drabbas — därtill bara i ord och inte i mord — som man helt plötsligt anser det angeläget att bekämpa hot om våld i den politiska debatten. Dessa fördömanden saknar trovärdighet till dess samma aktörer i samma tonfall tar avstånd från hot mot dem som kritiskt granskar islamistisk radikalism och extremism.
Man kan inte fördöma en sorts politiskt våldskultur men blunda för en annan. Antingen är man emot hot och våld som en del av politiken, eller så är man det inte. Här har svenska medier och kulturaktörer länge varit svamliga, veliga, osäkra och allt annat än tydliga. Kan vi få se lite större tydlighet i principerna, tack!
Se mer: AB1, AB2, DN1, DN2 osv.

Rulla till toppen