Republikanernas livskraft demonstreras

Svenska journalister skriver tramsigt om att republikanerna efter presidentvalsförlusten är ett parti i kris, i upplösning och sönderfall. Som vanligt är detta bara vänsterröda önsketankar. Det kommer att bli svårt för dem att förklara varför president Obama har svårigheter att få igenom sin politik, om nu motståndarna är så utslagna.
Förklaringen är att republikanerna naturligtvis inte är försvagade. Valet blev status quo. Republikanerna behåller majoriteten i det mäktiga representanthuset och de har en så stor minoritet i senaten att de kan blockera alla beslut där.
Senatens minoritetsledare Mitch McConnell (R) talade med pressen i natt, Senate Minority Leader: No Tax Hikes:

McConnell säger i en exklusive intervju med Breitbart News: ”I en fråga som jag aldrig har haft tvivel om är skatterna. Jag skickades inte till Washington för att höja någons skatter för att betala mer slöseri och detta val förändrar inte mina principer. … Jag vet att somliga tror att tisdagens resultat betyder att republikanerna i Washington kommer att lägga sig platt och ge efter för demokratiska krav på skattehöjningar före årets slut. Jag är här för att tala om för dem att det inte ligger någon sanning i det överhuvudtaget.”

Samtidigt förtydligar sig talmannen i representanthuset, John Boehner i ABC News: Raising Tax Rates ’Unacceptable’:

— Att höja skatterna är oacceptabelt, säger talmannen i hans första TV-intervju efter valet.
— Ärligt talat, det kommer aldrig att passera representanthuset. Jag är osäker på om det ens kan passera senaten.

Republikanerna är beredda att förhandla med demokraterna, men det är två jämbördiga parter som möts. Folket har givit republikanerna majoriteten i den största av de lagstiftande församlingarna. De kan inte köras över. De kan stoppa allt Obama föreslår i inrikespolitiken.
Presidenten måste visa ledarskap genom att förhandla, ge och ta, finna gemensamma nämnare. Något han hittills visat sig oförmögen att göra. Vi får hoppas att Obama är mer insatt i maktbalansen än svenska journalister…

Rulla till toppen