Tintin tillbaka

Några timmar efter mitt förra blogginlägg körde Kulturhusets chef Eric Sjöström över sin ”konstnärlige ledare” för barnbiblioteket Behrang Miri som rensat ut Tintin.
SvD:s kulturredaktör skriver:

Kulturhusets anseende har nu fått sig en ny, allvarlig törn, bara året efter att Eric Sjöström visade prov på en orimlig svajighet när han ställde in en streetdance-föreställning efter att en tonsatt vers av Koranen väckt reaktioner i sociala medier. Miris dåliga omdöme och uttalanden om utrensning av böcker med olämpliga värderingar har väckt en stark och berättigad ilska mot hela institutionen …

Men med personal som verkar mer intresserad av Mellanöstern och Gaza kanske det inte är så kostigt att Kulturhuset inte begriper svensk kultur? Behrang Miri, som på sin hemsida beskriver sig som ”talangfull svensk artist med rötter i Iran” har varit engagerad i projekt som Hip Hop 4 Gaza.
Svenska Dagbladet skriver i ledarkommentar: ”Vi får den kultursyn vi betalar för”. Om man är mer upptagen av Mellanösterns strider kanske man inte har varken känslan eller intresset för vad svenskt kulturliv handlar om.
Men det är väl detta som är integration enligt vissa, att svensk och västerländsk tradition och kultur får stå tillbaka för Mellanösterns auktoritära, exkluderande och hatfyllda.
Se mer: SvD, DN1, DN2. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen