Socialdemokraterna backar och backar

I en rad olika opinionsmätningar backar Socialdemokraterna. Först kom Sifo som på två månader visade att S rasat från 38,8 procent till 33,3 i september. Sedan kom Ipsos mätning i Stockholm som visar att Alliansen har starkt stöd i huvudstaden: 52,7 procent mot 43,6 för rödgröna.

Och idag kom Novus som visar att oppositionens övertag på riksplanet halverats senaste månaden, från 7,3 procentenheter till 3,6.
Stefan Löfven-effekten, där han framstod som fräsch nyhet i politiken, tycks ebbat ut. Nu börjar regering och opposition att spela på jämlika villkor. För min del tror jag att Alliansen vinner sitt tredje riksdagsval i rad 2014, därför att Löfven inte får med sig sitt eget parti på en mer mitteninriktad profilering.
Det är stor skillnad på vilket mandat Fredrik Reinfeldt fick för att förnya Moderaterna när han tog över och det minimala mandat Stefan Löfven tycks ha fått. Löfven är i händerna på kollektivet och där kommer man att bromsa förnyelsen (se bara den massiva interna kritiken mot ordet ”affärsplan”). Det gör att det lilla Löfven kan göra inte kommer att märkas bland väljarna. Därför, tippar jag, kommer S-kollektivet att lägga fällben på sig själv i valet 2014.
(Andra bloggar om , , , , , , i)

Rulla till toppen