Elvaårsdagen av 11 september

Det är intressant att se hur en historisk händelse som otvetydigt påverkade världens utveckling hanteras över tiden. De första åren efteråt uppmärksammas händelsen intensivt, sedan infaller en sorts trötthet och utmattning och många vill glömma. Där är vi nu när det gäller 11 september 2001. Men när avståndet vuxit ännu mer kommer förmodligen intresset tillbaka. Så var det ju med andra världskriget.
Men jag vill naturligtvis inte följa strömmen, utan har skrivit om ämnet eller rättare sagt om hur det avslutades med Usama bin Ladin i Abbottabad: En massmördare mindre på SVT:s debattsida.
Den islamistiska extremismen har inte blivit så potent som man kunde befara efter 11 september för elva år sedan. Men hotet är inte borta. Det är tack vare intensivt underrättelsearbete som de terrordåd som utförts på senare år framstår som tafatta och amatörmässiga (som självmordsbombaren på Drottninggatan i Stockholm i julhandeln 2010). Jihadisterna kan inte kommunicera med varandra och därmed inte överföra knowhow om hur man gör kraftfulla bomber.
Men frågan är inte om utan när extremister lyckas skapa terror nästa gång. Inte minst Pakistan utgör en farlig oroshärd. Landet har kärnvapen samtidigt som dess säkerhetstjänst misstänks sympatisera med talibaner och andra extremister.
Lärdomen av 11 september och de nära 3.000 människor som fick sätta livet till den dagen är att vi behöver vara på vår vakt. Och inte bara mot islamistisk extremism. Hade Breiviks terrordåd 22 juli 2011 i Norge ägt rum utan 11 september 2001? Knappast. Reaktionen på hot mot västerlandets frihet kan uppenbarligen gå lika galet överstyr som islamisternas blodiga fundamentalism.
Men det blir absurt när reaktionerna på Breiviks dårskap tar gestalt i en bagatellisering av islamisterna dårskap. De båda hänger ju ihop och för mig är den enda naturliga reaktionen att i lika hög grad ta avstånd från islamistiska våldshandlingar som Breiviks.
Terror är aldrig någon annans frihetskamp. De som hävdar det gör sig moraliskt medskyldiga till illdåden.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen