“Högerextremist” var islamist

Massmedierna har vräkt ut spekulationer om att den gärningsman i Toulouse som skjutit ihjäl tre soldater och flera barn på en judisk skola. Man har sagt att det handlar om högerextremism och rasism.
Nu visar det sig att den misstänkte är al-Qaidasympatisör som besökt Pakistan för ”utbildning”.
Efter Breiviks terrordåd i Norge hette det att de inledande spekulationerna om att det handlade om islamister visar vilka fördomar som finns mot muslimer.
Vad ska man säga nu? Motsatsen?
Händelserna visar hur ansvarslös diskussionen är, och att avsikten är att smutskasta dem man inte håller med istället för debatt i sak. Taktiken ”Guilty-by-association” slår nu tillbaka. Man har pekat ut fel motiv. Meiderna har visat – enligt sitt eget sätt att resonera – att man är grovt fördomsfull.
Tänk om man kunde släppa epiteten och personpåhoppen för att istället diskutera sakfrågor, och exempelvis erkänna att extremism i islams namn är ett hot mot våra värderingar. Alla borde ta avstånd från politiskt våld, och att muslimskt våld är lika oacceptabelt som annat extremistiskt våld.
Se mer: Kopplingar till al-Quaida, På order från al-Qaida, Han sköt på skolgården. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen