Mindre flum i biståndet

Biståndsminister Gunilla Carlsson var ovanligt rak och klar om biståndspolitiken i Ekots lördagsintervju (här och här) denna vecka.

– Vi har under femtio års tid i Sverige låtit biståndet fått svälla över alla dess bredder. Vi har inte haft vana att följa upp, att kräva resultat, att se till att resurserna går till det vi vill. Biståndet har fått ge utrymme åt allt och alla överallt.
– Vi måste komma till rätta med det felslut som finns inom biståndspolitiken. Jag har blivit häcklad och ifrågasatt när jag vill kräva bättre resultat. Vi måste börja komma bort från allt prat, all välvilja och alla dialoger och istället tala om vad som sker ute i biståndsländerna. Hur bidrar vi på bästa sätt på marken? Och det har nu äntligen börjat sätta sig.

Carlsson menar att allt fokus legat på hur mycket vi i Sverige avsätter till bistånd, inte vilket resultat satsningarna ger.
I det har hon absolut rätt.
Det är befriande att höra en biståndsminister som ifrågasätter miljardrullningen på över 30 miljarder kronor per år. Någon sådan har vi aldrig haft förut, och just därför har korruptionen i biståndet kunnat grassera. I likhet med FN-folk lever biståndsindustrin på lyxhotell, flyger affärsklass och åker limousine.
Men naturligtvis får Carlsson kritik för att kräva resultat i biståndet.
”I intervjun hånade hon på ett bisarrt vis allt vad samtal, konferenser och seminarier heter. Handling, kontroll och effektivitet var hennes kodord”, skriver Helsingborgs Dagblads kulturredaktion under rubriken Biståndsministerns cynismer.
– Det här är en del av den lite nedlåtande synen på vad biståndsarbete är och vad som kommer ut av biståndsarbetet som vi ofta får höra av Gunilla Carlsson, säger S-talesmannen Kenneth G Forslund.
Fantastiskt! Att kräva besked om vad 30 miljarder kr om året hamnar är att vara ”nedlåtande” och ”cynisk”.
Enligt dessa röster ska svenska skattebetalare lämna ifrån sig sina surt förvärvade inkomster och aldrig fråga till vad de används.
Förstår de inte att de undergräver skattemoralen genom att se så vårdslöst på skattemedlen?!
Jag hoppas Gunilla Carlsson fortsätter att ställa krav och utvärderar de enorma belopp som pumpas in i biståndsindustrin.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen